Aggódik az USA a magyar sajtószabadságért

2016.10.21. 07:10 Módosítva: 2016.10.21. 12:30

Az Egyesült Államok osztja a szabad sajtó hívei, a nemzetközi szervezetek és a magyar állampolgárok aggodalmát a média szabadságának folyamatos gyengülése miatt – írja csütörtök éjszakai közleményében az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Az dokumentum szerint az USA szorosan nyomon követi az olyan ügyeket, mint a 444.hu kitiltása a Parlamentből, és a legnagyobb független napilap, a Népszabadság hirtelen bezárása, melyet a közlemény a médiapluralizmusra mért csapásnak nevez.

Magyarország barátjaként és szövetségeseként az USA arra bátorítja a kormányt, hogy biztosítsa egy olyan nyitott médiakörnyezet feltételeit, melyen keresztül az állampolgárok sokféle nézőpontot és véleményt ismerhetnek meg, mert ez kulcseleme a két ország közös demokratikus értékeinek. A State Department arra is felszólította Magyarországot, hogy mindezek érdekében működjön szorosan együtt az EBESZ médiaügyi biztosával és más szakértőkkel.

Update 12.30 – a Külügyminisztérium reakciója

Aki a "sajtószabadság folyamatos hanyatlása" miatt aggódik, annak "egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról". Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével – közölte Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán megjegyezte, "volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de

ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett.

A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt – közölte Menczer, megjegyezve: "kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe".