Szőcs Géza az életét adná a Népszabadságért

2016.10.21. 10:51

Miután némileg ellentmondásos nyilatkozatai miatt sajtószabadság-csorbulási ügybe keveredett, a volt kulturális államtitkár Szőcs Géza pénteken közleményben próbálta tisztázni, hogy pontosan mi is a véleménye plurális médiasokszínűség-ügyben. Mielőtt rákanyarodunk a jelenleg a Magyar PEN Club elnökeként tengődő miniszterelnöki főtanácsadó közleményére, röviden az előzményekről:

  • Múlt héten a német PEN Club lemondta a meghívást a magyar testvérszervezet alapításának 90. évfordulójára, mert az szerintük a kormány befolyása alá került, és – a menekültügyi politika vonatkozásában – nem állt ki a rasszizmus, az osztályok és népek elleni gyűlölködés ellen, pedig ezt a kötelezettségét a PEN alapokmánya rögzíti.
  • Szőcs a válaszában kiállt a kormány politikája mellett, és azt is írta, Magyarországon nem ért hatalmi agresszió újságírókat az elmúlt években, minden író és újságíró szabadon megfogalmazhatja és közzéteheti a véleményét bármiről. Egyben visszautasította a külföldi beavatkozást a magyar írószervezet működésébe.
  • Majd a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta, a Népszabadság megszűnését csapásnak tartja a magyar sajtószabadságra nézve.

Nem csak a nagyközönség, de maga Szőcs is érzékelhette, hogy némi ellenmondás feszül a megnyilvánulásai között, így született meg a mai közlemény. Slágvortokban:

  • A sajtószabadságot, amelyet éppen a Népszabadság létezése is fémjelzett, sérülés fenyegeti a lap megszűnésével. A sajtószabadság sérülésével pedig sérül a nemzet joga a pluralizmushoz, a sokszínűséghez, a nézetek és vélemények gazdagságához.
  • Fenyegetőnek látom az archívum eltüntetésének kockázatát. Az az archívum közös múltunk része, lenyomata. Ezt eltüntetni olyan, mint beletörölni a nemzet kollektív memóriájába.
  • Lehet, hogy legjobban egy bizonyos színt szeretek. De nem szeretnék egy olyan világot, amely kizárólag ilyen színű.
  • Minden igazi demokratától elvárható, hogy akár életét is adja azért, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét.

Arra, hogy az életén és vérén kívül mi egyebet – a magyar PEN elnökségét? miniszterelnöki főtanácsadói posztját? – hajlandó feláldozni a sajtószabadságért, nem tért ki.