Török diplomaták kértek menedékjogot Németországban

2016.10.24. 15:23

Németországban menedékjogot kért 35 diplomata útlevéllel rendelkező török állampolgár a hazájukban történt puccskísérlet után - mondta Berlinben a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője az MTI híradása szerint.

A kormányzat adatvédelmi okokból nem adhat felvilágosítást arról, hogy a 35 személy között mennyi diplomata és mennyi családtag van, és arról sem, hogy az érintettek körében milyen arányban vannak Németországba, illetve más országba delegált diplomaták. A szóvivő szerint ugyanakkor a júliusi puccskísérlet óta nem emelkedett számottevően a török állampolgárságú menedékkérők száma Németországban.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja még október elején számolt be arról, hogy a berlini török nagykövetség több diplomatája menedékjogot kért. Értesüléseik szerint a török kormány nyomást gyakorol a német kormányra, annak érdekében, hogy elutasítsák a török diplomaták menedékjogi kérelmét.

A tényfeltáró munkacsoport szerint a német kormány kételkedik abban, hogy az érintetteknek kitoloncolásuk esetén a jogállam követelményeinek megfelelő és az emberi jogok tiszteletén alapuló eljárásban lenne-e részük hazájukban. Mindenesetre a menekültügyi hivatal még egy kérelmet sem bírált el.