186 milliót húztak be egy láthatatlan fejlesztésre a fejlesztési államtitkár ismerősei

DEGER20071213107
2016.10.27. 07:04

186 millió forintot nyert uniós forrásból az Öko-Plan Egyesület természetfejlesztésre, de sikerült egy olyan területet feljavítania, ahová tilos a belépés, szögesdróttal és fegyveres őrrel védik, írja a HVG hetilap. A lap fotósát sem engedték be a hatvani Cukorgyári-tó partján lévő területre, ami elvileg kisgyerekes családokat céloz meg az attrakcióival, és interaktív táblákkal várja az érdeklődőket.

Nem csak ez az egyetlen furcsaság a projektben: az egyesület tavaly áprilisban adta be a pályázatát, november 10-én kapta meg az eredetileg 150 milliós támogatást, amit két hét múlva újabb 36 millióval toldottak meg, és az egész projekt hipp-hopp, december 15-re a papírok szerint el is készült.

Az  egyesület és a projekt egész sor módon kötődik Szabó Zsolt fejlesztési államtitkárhoz, írja a lap. 

  • A tó egy olyan cég területén van, amelynek Szabó Zsolt rokona, Stolczenberger Róbert az ügyvezetője és közvetett tulaja. Az Öko-Plant is egy olyan helyszínre jegyezték be, ahol több Stolczenberger-cég is működik.
  • Az egyesület előző vezetője az önkormányzatnak dolgozott, amikor Szabó még hatvani polgármester volt, most pedig a helyi települések közös pályázatíró cégének FB-elnöke. Abban a testületben ott ül Szabó minisztériumi kolléganője is.
  • Az egyesület beszámolóját Siraky-Nagy Annamária írta alá, aki amúgy Szabó szomszédja, bébiszittere volt, egyben Szabó volt kabinetfőnökének jobbkeze, és a Szabó alapította Polgári Hatvanért alapítvány elnöke.

Az Öko-Plan valamit mégis nagyon jól csinálhatott, hiszen nemrég 500 milliót nyert projektvezetőként a Zagyva menti élőhelyek fejlesztésére, a Bükki Nemzeti Parkkal karöltve.

Borítókép: Halastó Hatvan határában - MTI Fotó: H. Szabó Sándor