Portik-ügy: Rogán nem megy el a saját perére

instara-4
2016.10.27. 12:07 Módosítva: 2016.10.27. 12:09

Csütörtök délután folytatódik a kabinetminiszter Rogán Antal által Juhász Péter ellen indított per tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A Miniszterelnöki Kabinetiroda az utolsó pillanatban, késő délelőtt jelentette be, hogy Rogán Antal a tárgyalás előtt sajtótájékoztatót tart Egy bírósági tárgyalás elé címmel.

A miniszter bejelentette, hogy nem megy el a mai tárgyalásra. Ezt azzal indokolta, hogy semmilyen formában nem kíván asszisztálni Juhász Péter és Portik Tamás ellene folytatott közös lejáratókampányához. Felperesként szerinte nem köteles alávetni magát a szembesítésnek, vagy megjelenni a tárgyaláson. Mindezt azért nem a bíróságon mondta el, mert ezt már korábban írásban megtette, és mert nem kíván egy helyiségben tartózkodni velük. Portik és Juhász szerinte különben is összejátszanak.

A sajtótájékoztatón a letelepedési kötvényekről is kérdezték. Rogán fenntartotta a véleményét, hogy arra szükség volt. Szerinte a kormány nem a Jobbiknak enged, hanem a saját menetrendjét követi, akkor is, ha úgy dönt, hogy kivezetik a konstrukciót. Kérdésre válaszolva közölte, hogy az FBI-körözés alatt álló, pár napja Orbán Viktor tőszomszédságában ingatlant vásároló Ghaith Pharaon szaúdi üzletember nem letelepedési kötvényt vett, hanem vízummal érkezett Magyarországra.

Rogán: Amikor a Népszabadság újságírójával beszéltem a helikopterről, az magánbeszélgetés volt 

Rogán megkerülte a választ arra a kérdésre, hogy elismeri-e, hogy hazudott a Népszabadságnak. Szerinte magánbeszélgetést folytatott Csuhaj Ildikóval, a lap munkatársával, annak tartalma nem számít, és amúgy is még aznap mindent elmondott, így nem hazudott. A sajtótájékoztatón később még visszaköszönt, hogy várható-e, hogy amit mond, annak még aznap nem fog-e ellentmondani.

Az Index kérdésére, hogy elismeri-e, hogy hazudott, azt válaszolta, hogy erről már mindent elmondott korábban. A 24.hu kérdésére azt sem volt hajlandó kijelenteni, hogy többé fél napig sem fog hazudni.

Rogán a Juhász-pert érintő bejelentése azért is különös, mert nyáron, az első elmaradt szembesítés után azt ígérte, hogy a következő alkalomra mindenképpen elmegy.

Korábban kamuindokra hivatkozva kerülte el a szembesítést

Rogán azért perelte be az Együtt politikusát, mert az a belvárosi ingatlanpanamákat feltáró kampánya keretében azt állította róla, hogy bűnözőkkel üzletel. Az ügy akkor pörgött fel, amikor Juhász kezdeményezésére a bíróság beidézte a szervezett bűnözés miatt jogerős börtönbüntetését töltő Portik Tamást, hogy szembesítse Rogánnal.

instara-1
Fotó: Ajpek Orsi / Index

A júniusi tárgyaláson Rogán Antal nem jelent meg: fontos közfeladatra hivatkozva mentette ki magát. Utóbb kiderült, hogy egy német bulvárlap újságírójával találkozott, egy teljesen érdektelen cikk miatt.

Portik a bíróságon azt állította, hogy a 2000-es évek elején ismerte meg a fideszes politikust, akivel polgármesterré választása után, 2008–2009-ben közösen bizniszeltek kerületi ingatlanokkal. Kijelentette, hogy egy alkalommal 10 millió forintnyi eurót adott át Rogánnak személyesen. Rogán utóbb rágalmazásért feljelentette Portikot. 

A mai tárgyalást, illetve a hirtelen jött sajtótájékoztatót azért is övezi nagy érdeklődés, mert Rogán Antal hónapok óta elérhetetlen a sajtó számára.

Helyesbítés: A cikk egy korábbi verziójában helytelenül állítottuk, hogy a mai tárgyaláson került volna sor Rogán Antal és Portik Tamás megismételt szembesítésére.