Orbán: Nem számítok arra, hogy átmegy az alkotmánymódosítás

2016.10.28. 08:12

Szokásához híven a miniszterelnök péntek reggel eligazítást tartott a Kossuth rádióban. A félórás beszélgetés 85 százalékában a migrációról volt szó, de szerencsére jutott egy kis idő másra is, így kerültek szóba a letelepedési kötvények. 

A szokásos mantra – Magyarországot felminősítették, jobb a gazdasági helyzet, nincs szükség az államadósság külső finanszírozására – után Orbánt arról kérdezték, hogy mire számít. 

Nem számítok arra, hogy átmegy az alkotmánymódosítás a Jobbik támogatásával

– mondta a miniszterelnök, aki hozzátette: az alaptörvény-módosítást „beterjesztik a parlament elé, aztán mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz”. 

Orbán szerint az „Új Egység Magyarországért közösséget, 3,3 millió embert nem lehet ugráltatni”, az alkotmánymódosítás ügye pedig nem kapcsolható össze semmilyen más témával, gazdaságival sem. 

A kormányfő szerint Varga Mihály év végéig fogja a kormány elé terjeszteni a javaslatát az állam által forgalmazott kötvények állapotáról, jövőjéről. Ezzel kapcsolatban Orbán azt mondta, hogy a továbbiakban nem lesz szükség letelepedési kötvényekre

Tegnap Lázár János is arról beszélt a kormányinfón, hogy ki fogják vezetni a letelepedési kötvényeket, ennek részleteit azonban még nem ismertette. Lázár szerint év végéig befejezhetik a kötvények árusítását, Vona Gábor ultimátuma pedig úgy szólt, hogy november 7-ig, az alkotmánymódosításról szóló szavazást megelőző napig függesszék fel a kötvények forgalmazását. 

Orbánhoz és Lázárhoz hasonlóan Kósa is beszélt már arról, hogy nem engednek a Jobbik „zsarolásának”. Igaz, a frakcióvezető azt is belengette, hogy az alkotmánymódosításról szóló szavazás nincsen kőbe vésve, legalább három alkalommal lesz még szavazás idén a parlamentben, és az is előfordulhat, hogy a tervezetthez képest későbbi időpontra tolják a szavazást. 

Úgy néz ki tehát a helyzet, hogy még bármi lehet, és annak ellenkezője is. Két háttércikkben (ebben és ebben) szedtük össze a lehetséges forgatókönyveket.