Betarthatnak az etyekiek a felcsúti kisvasútnak

2016.10.30. 10:34

Lakossági tiltakozás miatt nem épül tovább a felcsúti kisvasút Etyek felé – derül ki egy Magyar Nemzethez került dokumentumból.

A vasút az etyekiek földjén vagy otthonukhoz közel haladna, egyes állomásokat magánemberek telkébe terveztek.

Tessely Zoltán, Etyek, Szent László- és Váli-­völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos azt írta Etyek polgármesterének, hogy a képviselő-testület finanszírozására támaszkodva készíthetnek új tervet, egyébként marad a mostani, felháborodást kiváltó nyomvonal.

Viszont ha az etyeki ág nem épül meg, akkor majd megépül a többi, névleg a Bicske nagyállomás–Felcsút, Pancho Aréna, illetve az Alcsútdobozi Arborétum–Vértesacsa–Lo­vasberény szakasz, amit most elsődlegesként kezel a minisztérium. A Magyar Nemzet megkeresésére Szili Miklós, Lovasberény vezetője azt mondta, a helyieket nem is értesítették a tervről a miniszterelnöki nyilatkozat óta.

A felcsúti kisvasút 5,7 kilométere eddig 850 millió forintba került, a pénzből összesen három megállót építettek. Az etyeki és bicskei folytatás nyolcmilliárdba kerülne, és egymilliárd lenne kapcsolni a felcsúti szakasszal. Ráadásul Bicske és Etyek között a Speciálterv Kft. megvalósíthatósági tanulmánya szerint napi 80 ember utazik busszal, ezért is

évi 28,6 millió forintos hiányt termelt volna a kisvonat.