Tényleg függetlenek a hatalmi ágak Magyarországon!

2016.11.02. 16:49

A letelepedési kötvény fenntartása ellen csak két dolog szól.

  • Egyrészt nincs még egy ennyire egyértelműen milliárdos lopástól bűzlő, átláthatatlan hátterű állami konstrukció.
  • Az állam a piacon ma már olcsóbban is talál finanszírozási forrást, tehát nincs rá szükség.

Nem véletlen, hogy a konstrukció népszerűtlen, ahogy az sem, hogy a Jobbik a kivezetéséhez köti az Alaptörvény kvótaellenes módosításának megszavazását.

Azt, hogy a letelepedési kötvényre már nincs szükség, a múlt héten Lázár János és Varga Mihály miniszterek, a kormányon belül működő két csúcskabinet vezetői ismerték el, bár a kivezetés pontos részletei még nem ismertek.

A teljes dokumentumot a képre kattintva olvashatja
A teljes dokumentumot a képre kattintva olvashatja

Nem véletlenül akadt fenn az ellenzéki politikusok szeme a parlament gazdasági bizottságának ma reggeli ülésén, amikor azzal szembesültek, hogy a fideszes többség simán megszavazta, hogy a ciprusi Migrat Immigration Asia (MIA) Ltd. Malajzia, Mongólia és Dél-Korea mellé a Seychelles-szigetek állampolgárai és vállalkozásainak tulajdonosai körében is forgalmazhassa a magyar letelepedési kötvényeket.

Ezt az ellentmondást a mai plenáris ülésen több politikus, így a szocialista Gúr Nándor és a jobbikos Z. Kárpát Dániel is felhánytorgatta, mint annak jelét, hogy kötvényügyben a kormány összevissza kamuzik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter frappánsan azzal vágott vissza a magáról megfeledkező Z. Kárpátnak, hogy nincs tisztában a hatalmi ágak működésének alapjaival, ha a kormányon kéri számon azt, hogy a kormánypárti képviselők mit csinálnak az Országgyűlésben.

A MIA egyébként kérelmében arra hivatkozott, hogy a Seychelles-szigetekre nézve más eddig még nem szerzett jogosultságot a kötvények forgalmazására, és az nem ütközik a jogszabályokba.

Ezzel pedig nehéz lenne vitatkozni.

FRISSÍTÉS:  

Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke közleményben azt írja, a most elfogadott határozatot a Gazdasági bizottság mégis inkább visszavonja:

Több héttel ezelőtt a Gazdasági bizottsághoz érkezett kérelem elfogadása történt meg a mai napon. Ez a javaslat viszont nem jelent új szereplőt a piacon, csupán a meglévő kötvényt forgalmazó cégek egyikének a működési területét módosítja. Arra való tekintettel, hogy a kormány az egész letelepedési kötvény megszüntetésén dolgozik, ezért ennek a javaslatnak a megszületéséig a Gazdasági bizottság ezt a határozatát visszavonja. Ezért Czomba Sándor alelnök úrral erre teszünk javaslatot és kezdeményezzük a bizottsági ülés összehívását november 7-ére, 10.30-ra."