Matolcsy nem cáfolta korrupciógyanús lakásügyét

2016.11.02. 14:07

A Parlamentben a szocialista Bárándy Gergely azonnali kérdést tett fel Matolcsy György jegybankelnöknek arról a várkerületi luxuslakásról, amit sajtóhírek szerint az UniCredit Bank első emberétől kapott használatra, miután elismerte a beosztottjával folytatott viszonyt, és elköltözött a feleségétől. Mivel a jegybank a kereskedelmi bankokat is ellenőrzi, Bárándy szerint ez klasszikus korrupciós helyzet. Bárándy Matolcsyt a barátnőjéről, annak fizetéséről és indiai tanulmányaira kapott jegybanki közpénzről is kérdezte.

Blöffsorozat

A Magyar Nemzeti Bank elnöke blöffsorozatnak minősítette az elhangzottakat, amelyek szerinte egy tudatos lejáratókampány részei, ami 2014 augusztusa óta tart. Olyasmiről beszélt, hogy a jegybank nem vett hegedűt, és hogy unokatestvére, Szemerey Tamás sem kapott 600 millió forintot az MNB alapítványaitól.

Az UniCredit vezetőjétől, Patai Mihálytól kapott lakásról szóló hír valóságalapjáról semmit nem közölt, némi kajánsággal csak annyit mondott, hogy azt az azóta megszűnt 

bulvárszabi

című lap írta, majd ismertette balatonakarattyai állandó lakcímét.

Bárándy ezt nagyon gyengének minősítette, majd a 21. századi magyar diktatúráról és annak haszonélvezőiről értekezett. Szerinte annak vezetői a börtönben vagy a

morális szemétdombon

végzik. Végül arra kérte Matolcsyt, hogy ha már beperelte, fáradjon is el a bíróságra.

"Hát ezért nem mondom el a jelenlegi tartózkodási helyemet", válaszolta talányosan Matolcsy, majd ismét  blöffsorozatról beszélt és arról, hogy Bárándyék minden lépésben egy "támadó forgatókönyv" szerint járnak el. Aztán, a biztonság kedvéért, megint elmondta balatonakarattyai címét.

Felügyeleti problémák

Nem sokkal később a szintén MSZP-s Szakács László a jegybank felügyeleti munkájának hiányosságairól kérdezte Matolcsyt. Szerinte az MNB pazarlóan működik, és nem takarékosságra tanítja az embereket.

Matolcsy helyesnek nevezte a magánnyugdíjpénztárak államosítását, mert szerinte azok pazarlóan működtek. A PSZÁF és az MNB összeolvasztását is helyesnek nevezte. A jegybanki fizetések szerinte az ott elvégzett kitűnő munkát jelzik.

Szakács erre megint megkérdezte Matolcsyról, hogy miként fordulhatott elő, hogy a felügyelet nem vette észre a Quaestornál folyó rablást. Matolcsy szerint a 15 éves csalássorozat zöme az összevonás előtt történt, és ki kell vizsgálni, hogy abból kik húztak hasznot.

Mértéktelen, erkölcstelen, szabálytalan

Matolcsyt harmadjára a szintén szocialista Burány Sándor kérdezte a jegybank szerinte mértéktelen, erkölcstelen és szabálytalan praktikáiról. Az MNB a könyv szerinti érték többszöröséért történt ingatlanvásárlásait mértéktelennek nevezte, Matolcsy barátnőjének és rokonainak jegybanki foglalkoztatását erkölcstelennek, a költségvetést állampapírok vásárlásával való segítését pedig szabálytalannak.

Matolcsy kioktatta Burányt, hogy a könyv szerinti érték nem ugyanaz, mint a piaci, ami magasabb. A barátnőjével kapcsolatos felvetésre nem reagált, viszont a jegybanki alapítványok szerinte nem közvetlenül az Állampapír Kezelő Központtól, hanem a másodlagos piacon vásároltak állampapírokat, ami nem szabálytalan.