Azt hitte, a VIII. kerületben a legtöbb a bűncselekmény? Frászt

2016.11.03. 07:13
Budapest bűnügyileg sokkal fertőzöttebb, mint a vidéki települések: ott tízezer lakosra tavaly országosan mindössze 300 regisztrált bűncselekmény jutott, Budapesten viszont ez a szám eléri az 500-at, írta a HVG csütörtöki száma. A legtöbb bűncselekmény az V., illetve a VI. kerületben történik.

A belvárosban több dolog miatt is rossz a helyzet. Egyrészt a turisták vonzzák a tolvajokat, másrészt a bulinegyed szórakozóhelyei környékén a kifosztás, zseblopás vagy a garázdaság dívik.

2015-ben az V. kerületben a testi sértések száma ötven százalékkal, a garázdaságoké 61 százalékkal nőtt.

A HVG azt írta, hogy azért is az V. kerület az első a bűncselekmények listáján, mert ebben a kerületben van a legtöbb pénzintézet székhelye, és az ottani gazdasági bűncselekményeket mind ide regisztrálják. 

A hírhedt VIII. kerület csak harmadik a veszélyes kerületek listáján, mégis itt lakik a legtöbb regisztrált bűnelkövető (összesen 174 fő), és itt történt 2015-ben a legtöbb emberölés: összesen öt gyilkosságnak zárták tavaly a nyomozását. A statisztika ugyanis az adott évben befejezett nyomozásokra épül, írta a lap.

Az elemzés szerint akkor számít jó közbiztonságúnak egy kerület, ha a regisztrált bűncselekmények száma nem haladja meg a 300-350-et. Ez alapján tavaly tíz fővárosi kerület tekinthető biztonságosnak: a III., a IV., a XII., a XV., a XVI., a XVII., a XIX., a XX., a XXI. és a XXII.

A HVG a nyomozások felderítésével kapcsolatban azt írta, hogy a személyek elleni erőszakos bűncselekményeket általában nagy arányban felderítik, de a tulajdon ellenieknél szegényesek az eredmények. A betöréseknél mindössze három kerületben éri el a nyomozáseredményesség a tíz százalékot, a legalacsonyabb pedig háromszázalékos. És ez jónak számít, 2014-ben ugyanis a betörések mindössze egy százalékánál lett meg a tettes.