A rakamazi tanösvény miatt valakinek felelnie kell

2016.11.04. 18:00

Eddig 800 millió forintot költött Rakamaz település egy uniós pénztemetőnek tűnő vízi tanösvény kialakítására, ami rádásul még mindig nincs kész. Az első ütemben 590 millió forint uniós pénz mellé több mint 70 milliós hitelt is felvettek, így összesen 660 millió forintot fordítva a projektre, amiből viszont hiányzik minden olyan látványelem, ami miatt a látogatók betérnének. Ez az oka, hogy az új városvezetés újabb, ezúttal 228,5 milliós, önrész nélküli uniós támogatásra pályázott.

6vUHY28zy6OOQlHPs

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón erős szavakkal bírálta Rakamaz önkormányzatát a több mint félmilliárd forint európai uniós forrást elnyelő használhatatlan tanösvény és fogadóépület miatt, nem sok jóval kecsegtetve a várost.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint

Az első program megvalósításának minősége befolyásolja a jelenlegi pályázat értékelését is,

valamint

nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakozik az EU-s forrásokkal,

és az új, 230 milliós pályázat elnyerésére

jelenleg nem sok esély van, és a kormány sem tervezi a további támogatást. Ezek felháborító ügyek, van egy határ, amit nem lehet tolerálni. A következményeket valakinek viselnie kell, a pénzzel el kell számolni.

De itt az egész, érdemes végignézni, csupán 45 másodperc:

Rakamaz meg fogja bánni, ha szórakozik az EU-s pénzekkel

Erre reagált Bodnár László, Rakamaz polgármestere, azt írva mai közleményében, hogy a jelenlegi, 2014 október óta hivatalban lévő önkormányzat volt az, amely az évek óta befejezetlen uniós projektet idén júniusra befejezte, elvégezve a hiányzó munkákat, ehhez 80 millió forintos kormányzati támogatást és 60 millió forintos hitelt igénybe véve.

A polgármester egyetért Lázár Jánossal, hogy az uniós pénzzel trükközőket felelősségre kell vonni, és elhatárolódik az előző városvezetés felelőtlen tetteitől és mulasztásaitól. Az ügyben az önkormányzat 2015 márciusában ismeretlen elkövető ellen büntetőfeljelentést tett, a nyomozás azóta is tart.