Ungváry Krisztián: Orbán megbuktatása ma még teljesen elképzelhetetlen

2016.11.04. 15:29
A vérző fejjel fütyülő történész kiosztotta a Fideszt, az MSZP-t, a DK-t, a Jobbikot, majd egy mondatban összefoglalta, hogy szerinte mi a kormány megbuktatásának alapfeltétele.

Az október 23-i sípolós, pofozkodós Kossuth téri események után először szólalt meg Ungváry Krisztián, aki vérző fejjel fütyülte ki Orbán Viktort a forradalom 60. évfordulóján tartott állami rendezvényen. A magát jobboldalinak és kereszténynek valló történész azt mondta a Mandinernek, hogy nem Juhász Péter fütyülős felhívása miatt ment a Kossuth térre, sőt, azt állítja, nem is hallott az Együtt politikusának kezdeményezéséről. 

A saját sípomat vittem, és akár hiszi, akár nem, csak a téren tudatosodott bennem, hogy ebben az ügyben egy politikai felhívás is volt. Amikor a térre érve elkezdtek üvöltözni rám, hogy drogos vagyok, nem is értettem. A székely kabátom zsebéből előhúzom a füves cigit, vagy mégis hogy gondolja?

– elevenítette fel a történetet a kormány emlékezetpolitikáját keményen bíráló kutató. 

Ungváry arról is beszélt, hogy nem Orbán Viktorral mint magánemberrel van problémája, és nem is általában a kormányzás miatt fütyülte ki a miniszterelnököt, bár megjegyzi, kimehetett volna az MNB-ügyek és a helikopterezés miatt is. „Én történészként mentem oda, a hazug emlékezetpolitika ellenében” – foglalta össze a motivációját. 

Szóba került a szocialista Havas Szófia is, aki azt nyilatkozta az orosz állami tévében, hogy '56 nem jöhetett volna létre kiképzett CIA-ügynökök és náci diverzánsosztagok nélkül. (A kijelentés miatt Havast egy hete feljelentette a Jobbik, majd ma a KDNP is. Az MSZP múlt héten közölte hogy tárgyalnak a politikus párttagságának azonnali felfüggesztéséről, de hogy mire jutottak, egyelőre nem közölték.)

Ha van ok, ami miatt az egész ország jobban járna, ha az MSZP megszűnne, az többek között ez. Az ilyen megszólalások. Havas Szófia ráadásul nem is az egyetlen ilyen abban a pártban

– kommentálta Ungváry, aki nem állt meg Havasnál. A történész szerint az MSZP választmányának elnökhelyettese, Barabás János személye is rámutat arra, hogy a szocialista párt legfeljebb csak arra jó, hogy Orbán malmára hajtsa a vizet: 

Egy ilyen pártnak tényleg nincs különösebb funkciója a magyar közéletben. Túl azon, hogy amíg van, mindenki csak rájuk néz, aztán annál nagyobb örömmel szavaz Orbán Viktorra.

A történész nemcsak a Fideszt és az MSZP-t ostorozta, hanem Gyurcsány Ferencet is. „Amennyiben ennek az országnak az ellenzéke Gyurcsány Ferenc, akkor tényleg itt a vég” – mondta. Majd hozzátette, hogy a DK csak egy párt a sok közül, baloldali ellenzéki pártból bőven van, miközben baloldali ellenzék Magyarországon szinte nem is létezik

Hogy teljes legyen a sor, a Jobbik is megkapta a magáét. Ungváry szerint tragédia, hogy Vona pártja nem tudta, hova álljon október 23-án. Pedig szerinte nekik is ott lett volna a helyük a Kossuth tér sípolói között: amíg ugyanis nem tudok együtt sípolni Orbán ellen egy jobbikos tüntetővel, addig nyilvánvaló, hogy ez a kormány be van betonozva. Ezt a gondolatot folytatva, az interjú végén Ungváry lefekteti a Fidesz-kormány megbuktatásának alapfeltételét: 

Hogy együtt tudjon tüntetni Orbán ellen a jobbikos, a DK-s és a szocialista anélkül, hogy egymást verjék meg, az alapvető feltétele a Fidesz megbuktatásának. Ez viszont ma még teljességgel elképzelhetetlen.