"A rohadékok kivágtak két gesztenyefánkat"

untitled-012
2016.11.08. 06:32

A környékbeli szülők először megörültek a hírnek, amikor azt hallották, hogy a hatodik kerületi Benczúr kert nevű játszóteret pár hete bezáratja az önkormányzat, mert felújítják. Aztán november 4-én azt vették észre, hogy ez valójában azt jelenti, hogy kivágják a fákat.

A játszótér egy bárházakkal körbevett belső kertben van, annyira eldugott, hogy a Benczúr utcáról nem is látni, odajutni pedig egy zsákutcán és egy kis ösvényen keresztül lehet. Zárt, van benne egy kis dombos rész, egy focipálya, egy homokozó, több csúszda, mászókák, és tele van fával. Pontosabban csak volt, ugyanis az építkezés miatt mindent eltávolítottak és elkezdték a fakivágást.

Mindenki fel van háborodva

A játszóteret október 25-én zárták be, az építtető a VI. kerületi önkormányzat, a tervező  a Kert-Vonal Tervező Stúdió.

A helyiek szerint semmilyen előzetes egyeztetés nem volt velük, az önkormányzatnál állításuk szerint nem hajlandóak válaszolni a kérdéseikre, nem mutatják meg nekik a tervrajzokat, a közös képviselők nem kaptak értesítést az építkezésről, pedig törvény szerint kellett volna. 

Ottjártunkkor egy anya, aki négy gyerekével gyakori használója a játszótérnek, a helyszínen aláírásokat gyűjtött azért, hogy leállítsák az építkezést, és összehozzanak egy nyilvános fórumot, ahol a helyiek is részt vehetnek a szervezésben. Továbbá szeretné, hogy a még megmaradt fákra a lehető legjobban vigyázzanak a munkások, és minimum kalodázzák őket körbe. 

Miközben az anyát hallgattuk, egy idős hölgy sétált el, megjegyezve, hogy

A rohadékok kivágták két gesztenyefánkat –

majd jelezte, hogy ő hajlandó bármit aláírni, akár kétszer is, ha kell.

Volt közvélemény-kutatás

A helyszínen volt a kerületi főépítész is, aki azt mondta, az önkormányzat részéről volt közvélemény-kutatás, kikérték a helyiek véleményét, az pedig nem az önkormányzat hibája, hogy a lakosok nem érdeklődnek a saját ügyeik iránt. A hatodik kerület honlapján valóban volt egy rövid cikkg decemberben, hogy várják az észrevételeket. Egy-két szülő pedig emlékezett rá, hogy tavaly párszor kérdezgették a gyerekektől, hogy mit szeretnének a játszótérre. 

A főépítész szerint a fák miatt sem kell aggódni, ők ugyanis csak az értéktelen invazív fajokat és a beteg növényeket távolítják el. Azt nem tudta, hogy az önkormányzatnál miért nem válaszoltak a lakók kérdéseire, miért nem jelezték előre a kivágást, illetve arra sem kaptam választ, hogy az előttem lévő kivágott fa invazív vagy beteg volt-e. 

Rossz volt a kommunikáció

A helyiek alapvetően nincsenek az építkezés ellen, de szeretnének aktívan részt venni a tervezésben, amire eddig nem volt lehetőségük. Szerintük ugyanis nem volt hatékony az önkormányzat kommunikációja, a játszótér felújítása nem került be a köztudatba, ennek pedig az lehetett az oka, hogy a lakosok kizárásával időt és pénzt akartak spórolni. 

A hatodik kerületi önkormányzat weboldalán tényleg nem egyszerű az építkezéssel kapcsolatban bármit is találni. Ha valaki érdeklődik a Benczúr kert felújítása iránt, annak a keresőbe be kell ütnie a játszótér nevét, majd a „Találatok szöveges tartalmak között” részben kiválasztani a „2016. évi egyes közbeszerzési eljárásokat”, és ott nézelődni. Az alább látható tervrajzot az oldalon nem találtam meg, csak kulcsszavakkal és direkt google kereséssel tudtam ráakadni, pedig elvileg február óta elérhető.

Ezért szeretnének most a lakók egy fórumot szervezni, ahol átbeszélnék a terveket, hogy egy mindenki számára előnyös konstrukció jöhessen létre. A jelenlegi többek között már azért sem felel meg nekik, mert az új tervrajzok szerint a játszótér területét harmadára csökkentenék, túl sok fát vágnának ki (a facsemete nem sok árnyékot ad) és nekik a térkő burkolat is elfogadhatatlan ott, ahol gyerekek vannak.