Kocsis Máté pert nyert a Helsinki Bizottság ellen

2016.11.08. 19:32

Első fokon megnyerte Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere azt a pert, amelyet a Magyar Helsinki Bizottság indított ellene tavaly. A Helsinki Bizottság azért perelt, mert szerintük Kocsis egy Facebook-bejegyzésben durván általánosító, gyűlöletkeltő kijelentéseket tett a II. János Pál pápa téren tartózkodó migránsokkal kapcsolatban.

Kocsis azt írta: "A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen."

A Helsinki Bizottság szerint az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat. A perben azt követelték, "nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket".

A bíróság viszont úgy döntött, hogy "mivel a perbeli Facebook-bejegyzés nem tartozik az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá, ezért a felperes által az e törvény alapján előterjesztett kereset megalapozatlan, így azt a bíróság elutasította" - írta közleményében a Fővárosi törvényszék.

Kocsis Máté úgy reagált a Facebookon, hogy "amikor a Soros-féle Helsinki Bizottság elindította a pert,

már akkor is nevetségesnek tartottam ezt az ügyet. Most is annak tartom.

Szerinte nem kell elnézést kérnie azért, mert leírta a tényeket. " Polgármesterként a józsefvárosiak érdekeit kell képviselnem, nem másokét. Ez van. Sajnálom, ha valakik (akik már rég máshol vannak) ezen megbántódtak."

A Helsinki Bizottság közölte, fellebbez az ítélet ellen. Szerintük furcsa az ítélet indoklása, hogy mivel nem volt az önkormányzati törvényben szabályozott jogviszony Kocsis és a menekülők között, ezért nem alkalmazható rá az egyenlő bánásmód törvény. A bizottság szerint a polgármester éppen a "honfoglalók" miatti teendőiről írt: "Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is." - idézték Kocsist.