Nem szűnik meg a bicskei gyermekotthon

2016.11.09. 15:20

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság cáfolta, hogy év végével megszűnik a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon működése a jelenlegi telephelyén, a Batthyány-kastélyban – írja az MTI. A főigazgatóság szerint a nagy létszámú gyermekotthonok kiváltási folyamata több évig, ebben az esetben előreláthatólag két évig tart majd.

A bicskei gyermekotthon korábbi vezetőjét október elején vádolták meg korábbi lakók azzal, hogy éveken át molesztálta őket. Később újabb áldozatok jelentkeztek hasonló vádakkal. Az intézmény vezetőjét végül október végén helyezték előzetes letartóztatásba. Az ügy kirobbanásakor riportban számoltunk be a bicskei helyzetről, ezt ide kattintva olvashatják.

A mostani közleményében a főigazgatóság nem említi a szexuális visszaélések vádját, csak a zsúfolt és korszerűtlen intézmények kiváltásáról beszélnek. A főigazgatóság mint az intézmény fenntartója, a kiváltás érdekében már két európai uniós pályázatot nyújtott be egyenként 12 fő ellátására alkalmas lakásotthon építésére, és ezeket továbbiak is követni fogják az ígéret szerint.

Mint írják, a kormány több mint négymilliárd forintot fordít a kiváltási programra, ennek segítségével 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében a gyermekotthonok megújítása és kiváltása.