Letöltendőt kapott a 80 éves debreceni gázoló

2016.11.10. 16:43

A lehetségesnél háromszor gyorsabban ment be a kanyarba az az idős gázoló, aki kisodródva két gyalogost ütött el Debrecenben. A közel két éve történt baleset egyik áldozata a helyszínen meghalt, a másik maradandó fogyatékosságot szenvedett, teljesen munkaképtelenné vált. Az akkor 78 éves gázolót a Debreceni Járásbíróság csütörtökön két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte.

S. Jánost halálos baleset gondatlan okozásának vétségében találták bűnösnek. Az ítélet szerint a vádlott a büntetés letöltésének fele után szabadulhat feltételesen, és meg kell fizetnie 357 ezer forint bűnügyi költséget is – írja az MTI.

2015. február 15-én délelőtt az akkor 78 éves vádlott derült, napos időben, jó látási viszonyok között vezetett Debrecenben, amikor az Alma és a Kaskötő utca kereszteződésénél 75-85 kilométeres óránkénti sebességgel haladva nem tudta bevenni a derékszögű kanyart, elütötte a két gyalogost, majd egy kerítésnek ütközött. A szakvélemény szerint a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha a vádlott betartja a sebességhatárt, a nedves úton ugyanis csak 23-35 kilométeres sebességgel tudott volna bekanyarodni.

A vádlott a bíróságon teljes körű beismerő vallomást tett. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy egy ember halálán túl a baleset másik áldozata 100 százalékban elveszítette munkaképességét. Az is súlyosbító körülmény volt, hogy S. János 50 százalékkal lépte túl a megengedett sebességet, valamint hogy helyi és országos szinten is megszaporodott a gyorshajtások száma. Enyhítő körülményként értékelték a vádlott beismerő vallomását, idős korát, illetve azt, hogy ő maga is megsérült a balesetben.

A bíróság az orvosszakértői vélemények alapján megállapította, hogy a vádlott egészségi állapota miatt már nem alkalmas a közúti vezetésre, ezért kellett végleges eltiltást alkalmaznia. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.