Hatalmas trollkodásra készül a Jobbik

2016.11.12. 10:08

Szóról szóra ugyanazt az alaptörvény-módosítási javaslatot tervezi benyújtani a parlamentnek a Jobbik, mint amit hétfőn leszavazott - írja a Magyar Nemzet. Vona Gábor pártja a lap szerint egyetlen egy mondatot írna bele a szövegbe, amely azt mondaná ki, hogy "anyagi ellenszolgáltatás ellenében nem szerezhető" külföldi állampolgároknak itt tartózkodást lehetővé tevő okmány, vagyis 

alkotmányellenessé tenné a letelepedési kötvényt.

Ezt leszámítva viszont egy betűt nem változtatna a szélsőjobbos párt. Kérdés, hogy ez hogy menne át a Fideszen, amely telebeszélte a médiát arról, hogy csak az alkotmánymódosítás mentheti meg Magyarországot a brüsszeli betelepítéstől, a Jobbik letelepedési kötvényről szóló ultimátumát viszont nem volt hajlandó elfogadni.

Vona Gábor azt a feltételt adtaOrbán Viktorral folytatott egyeztetésén október 18-án, hogy a Jobbik megszavazza az alkotmánymódosítást, ha a Fidesz beszünteti a letelepedési kötvények árusítását. A kormány erre elég furán reagált: kijelentette, hogy nemzeti ügyekben nem lehet zsarolni a kormányt, de mellesleg bejelentette, hogy már nincs szükség a letelepedési kötvényre, úgyhogy kivezetik. Ez viszont a Jobbiknak nem volt elég, és nem szavazták meg a kormány alkotmánymódosítását. 

Ezután a Fidesz és a kormány, úgy tűnik, elengedte az Alaptörvény módosítását és megpróbálja enélkül jogba foglalni azt, hogy ne lehessen betelepíteni Magyarországra külföldieket, ami persze fölveti a kérdést, hogy akkor miért lett volna szükség az alaptörvény módosítására. A letelepedési kötvényekről pedig Varga Mihály nemrég azt mondta, hogy igaz, hogy most, a megváltozott piaci viszonyok között ezeken pénzt veszít a kormány, érdemes megtartani ezt a megoldást, mert később még kapóra jöhet, ha megint nehezebb lesz devizában államkötvényeket eladni.