Havazás miatt adott ki figyelmeztetést az OMSZ

2016.11.12. 10:17 Módosítva: 2016.11.12. 10:52

Az Országos Meteorológiai Szolgálat négyféle figyelmeztetést is kiadott szombatra:

  • négy északnyugati megyére havazás,
  • három északnyugati megyére hófuvás,
  • három északnyugati és két északkeleti megyére széllökés
  • a déli országrészre eső miatt.
16 cm hó esett a Kőszegi-hegységben
16 cm hó esett a Kőszegi-hegységben
Fotó: Időkép

Az előrejelzés szerint a Dunántúl középső és déli részén, illetve az Alföldön nagy mennyiségű, 15-25 mm eső várható. Nyugaton és a Dunántúl magasabb részein havas eső, hó eshet. A magasabban fekvő területen pedig intenzív havazás várható, helyenként akár 10-15 cm hóval. Az északira forduló szél viharossá fokozódhat (60-75 km/h), ezért az Alpokalján és a Bakonyban a szél helyenként hófúvást eredményezhet. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 1-9 fok között várható, a Dunántúl nyugati részén lesz hidegebb.

Az Időkép tudósítása szerint az Alpokalján délelőtt havas eső, havazás kezdődött, a hegyvidéki területek és Sopron környéke is kifehéredett. Itt már 0-1 fok körül van a hőmérséklet, a Kendig-csúcson pedig már mínusz 2 fok van. 

A Kőszegi-hegységben már 16 centi hó esett.

Vasárnap nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, és egyre több helyen kisüthet a nap. Csapadék főként keleten várható még, ott havazás, havas eső is lehet kezdetben. Hajnalban mínusz 4 - plusz 1, napközben 1-7 fok várható.

A jövő hét első felében jelentősebb csapadékra nincs kilátás, viszont egyre hidegebbek lesznek a hajnalok, akár mínusz 8 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Napos-felhős időszakok váltják majd egymást, napközben 0-7 fok várható.

Készültségben a közútkezelő

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat délelőtt közölte, hogy valamennyi megyében és autópálya mérnökségen másodfokú téli tisztántartási készenlétet rendelt el. Országszerte 467 munkatársuk van ügyeletben.

Nagyobb fennakadást egyelőre nem jelentettek.