Lázárnak nincs ujjlenyomata

2016.11.17. 13:54
  • Kerekasztal-tárgyalást indít a kormány az autózás ügyében, felülvizsgálják az eddigi KRESZ-t.
  • Vasútnak kell épülnie a ferihegyi repülőtér és Budapest belvárosa között, a vonatok 20 percenként indulnak majd, és a menetidő 18-20 perces lesz. A beruházás nagyjából 100 milliárd forintba kerül.
  • Az Európai Bizottság  lezárta Magyarországgal szemben a kötelezettségszegési eljárást a paksi atomerőmű felújításához kapcsolódó közbeszerzések ügyében. 2018-18-ban indulhat az építkezés.
  • Jövő hétfőn szerb-magyar közös kormányülést tartanak.
  • Az internetszolgáltatás áfája jövőre 18 százalékra csökken, de a kormány ezt tovább csökkentené 5 százalékra.
  • 1400 fővel emelik a honvédség létszámát.
  • Lázár János bevallotta, hogy neki sincs olyan ujjlenyomata, amit alkalmazni lehet, így csak egy évre kap útlevelet.

Új KRESZ jöhet

A kormány egy kerekasztal-tárgyalást indít az autózás ügyében - jelentette be a 70. kormányinfón Lázár János. Milyen keretek között lehet autót üzembe helyezni és üzemeltetni? - ez a fő kérdés, amiről az érdekképviseletekről tárgyalnának. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az új autók üzembehelyezési költsége a visegrádi négyek közül Magyarországon a legmagasabb, ami tarthatatlan.

40 éve nem alkottunk új KRESZ-t

- mondta Lázár, aki szerint megfontolandó, hogy a mostanit felülvizsgálja, és egy új KRESZ-t alkosson a kormány.

Vasút épül a reptérre

Vasútnak kell épülnie a ferihegyi repülőtér és Budapest belvárosa között - döntött a kormány. Lázár szerint egy 29 kilométeres vasúti pályát kell kialakítani a reptér felé, és ez lesz a Budapest-Cegléd-Szolnok új vasútvonal nyomvonala. Jelenleg még nem dolgozták ki a részleteket.

100 milliárdos beruházással elérhetjük, hogy 20 percenként induljon közvetlen gyorsvasút a reptér és a belváros között

Lázár ígérete szerint a menetidő is 18-20 perc lesz.

Vége a paksi kötelezettségszegési eljárásnak

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy lezárta Magyarországgal szemben a kötelezettségszegési eljárást a paksi atomerőmű felújításához kapcsolódó közbeszerzések ügyében. Ezt az eljárást még 2015-ben indították Brüsszelben.

A miniszter szerint ez azt jelenti, hogy az EU nem vitatja el az ország jogát, hogy Oroszországgal szerződjön a munkákra és a kapcsolódó hitelfelvételre. Lázár odaszúrt Jávor Benedeknek, a Párbeszéd EP-képviselőjének, aki többször is támadta a paksi beruházást. Szerinte ez "látványos" vereség Jávor számára.

Ezek után reális esély, hogy 2017-2018-ban megkezdődik az építkezés Pakson.

További bejelentések

  • Jövő hétfőn szerb-magyar közös kormányülést tartanak. A határvédelemmel kapcsolatos kérdések is napirendre kerülnek.
  • A kormány tárgyalt a migránshelyzetről, Orbán Viktor arra kérte Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy készítsen jelentést a kötelező betelepítéssel kapcsolatos alkotmányossági kérdésekről. Székely László ombudsman indítványára az Alkotmánybíróság is foglalkozik ezzel hamarosan, ezt a döntést a kormány megvárja. 
  • Jövőre egyszámjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra és a nagyvállalatokra - erről döntött szerdán a kormány, ezt Orbán Viktor délelőtt be is jelentette. Mi is külön cikkben foglalkozunk ezzel.
  • Jövőre jelentős, összesen 36 milliárd forintnyi béremelést kapnak a pedagógusok, ez pedig a korábbi lépésekkel együtt az elmúlt 30 év legjelentősebb bérfejlesztése.
  • Orbán a nyugdíjak helyzetéről, a nyugdíjemelésről tárgyalt az idősek érdekképviseletével, az úgynevezett Idősek Tanácsával. A javaslataikat mérlegelni fogja a kormányfő. 
  • Az internetszolgáltatás áfája jövőre 18 százalékra csökken, de a kormány ezt tovább csökkentené 5 százalékra. Ezt Lázár szerint egyelőre az Európai Unió szabályai miatt nem lehet megtenni, ezért a kormány az EB-hez fordul
  • 1400 fővel emelik a honvédség létszámát. Csak a legénységet bővítik, új tisztek nem lesznek.
  • Az európai uniós támogatások felhasználásáról parlamenti vitanapot kezdeményez az LMP javaslatára minden negyedévben a kormány.

Oettinger-ügy: "Pitiáner bosszú"

Az Oettinger-ügyről Lázár újságírói kérdésre azt mondta, csupán Jávor Benedek próbál pitiáner bosszút állni a "paksi bukása miatt" azon a biztoson, amely Jávor korábbi feljelentését intézte, és csak a felét vette érdemben figyelembe, a másik felét az "eljárásrend szerint kezelte". Lázár azt mondta, a látogatásoknak semmi köze nincs a korábbi biztosi munkájához, és a mostani tárgyalásokon nem volt téma Paks. "Május 18-ára pedig Orbán Viktor kért találkozót, nem volt könnyű megszervezni, ehhez Mangold urat hívtuk segítségül, és azt javasoltuk, hogy jöjjenek együtt". Arról, hogy ki állta a költségeket, azt mondta, a magyar kormány fizette a tanácsadó céget, a Mangold tanácsadó irodát, amely szervezte az egészet. De ha lett volna kormánygép, elküldték volna érte, tette hozzá.

Népszabi, minimálbér, Orbán-Trump

  • Egy Mediaworksre (az ex-Népszabadság kiadójára) és sajtószabadságra vonatkozó kérdésre Lázár azt mondta, nem tudja, van-e a szabadság szempontjából ennek jelentősége Trump megválasztása után, ott ugyanis minden sajtótermék Trump ellen volt, mégis ő nyert. A sajtó szerinte elveszítette azt a képességét, hogy a valóságról tájékoztasson.
  • A minimálbérről azt mondta, a kormány mindenféleképp 15, aztán 8 százalékos emelést akar. Soha ilyen volumenű emelésre korábban nem tett javaslatot kormány, mondta.
  • Orbán Viktor még nem beszélt telefonon Trumppal, de Lázár nem látja, ennek egyáltalán mi jelentősége van, mondta arra a kérdésre, hogy a lengyel elnök már beszélt az amerikai megválasztott elnökkel.

Nincs ujjlenyomata, mégsem Pharaon

  • Pharaon-ügyben Lázár azt mondta, a nemzetbiztonsági bizottság ülésén minden titkosszolgálat, a Bevándorlási Hivatal és a BM is beszámolt, és elmondták, hogy jutott be és mit csinált az országban Pharaon. Lázár azt mondta, a tájékoztató szerint a szaúdi üzletember belépése és a tartózkodása a magyar nemzetbiztonságra semmilyen kockázatot nem jelentett, az érintett magyar hatóságok minden szabályt betartottak.
  • "Az, hogy van-e ujjlenyomat, vagy nincs, az nem csak attól függ, hogy vettek-e tőle, hanem, hogy van-e neki", mondta az eddigi zavaros kommunikáció kapcsán. Lázár magyarázatképp azt mondta, neki sincs olyan ujjlenyomata, amit alkalmazni lehet, így csak egy évre kap útlevelet. "Egyszerűen nem tudtak tőlem ujjlenyomatot venni. És nem vagyok Pharaon", tette hozzá.

Van-e korrupció?

Bár azt mérik a közvéleménykutatók, hogy az emberek korrupciót érzékelnek, és a korrupció vádja mindig fel fog merülni, sorolni tudnám mi mindent tettünk, hogy visszanyessük a visszaélésre lehetőséget adó dolgokat, határozottan fellépünk a korrupció ellen, mondta Lázár János.

A 186 milliós tanösvény kapcsán azt mondta, a kormány 11 ezer milliárdot költött uniós pénzből, "minden kormányinfóra találni fognak egy olyan beruházást, amivel valami nincs rendben", mondta. Ezt a 200 milliót a 11 ezer milliárdhoz kell mérni, mondta. Hozzátette: a 2018-as kampány szerinte a korrupcióról fog szólni.

Óraátállítás

A kormány még nem tárgyalt a javaslatról, hogy hagyjuk el az évenkénti kétszeri átállítást, de azt elismerte Lázár, hogy a nemzetgazdasági bizottságnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak támogató az álláspontja, "és a kormány szempontjából az NGM jól képviseli az ügyet", mondta Lázár.