Öxit: Ausztria uniós kilépésétől tartanak konzervatív értelmiségiek

2016.11.19. 19:12 Módosítva: 2016.11.19. 20:36

Az Európai Unióból való osztrák kilépés, az öxit veszélyére figyelmeztetve több ismert osztrák konzervatív személyiség polgári manifesztumot tett közzé szombaton, amelyben Norbert Hofer, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje elleni szavazásra szólítanak fel a december 4-i megismételt elnökválasztáson, írja az MTI. Az FPÖ máris bírálta a polgári manifesztumot, amelyet mások mellett az Osztrák Néppárt (ÖVP) két politikusa, Franz Fischler volt uniós biztos és Wilhelm Molterer volt alkancellár is aláírt.

Az államfőnek kiszámíthatónak kell lennie. Ausztriának megbízható európai és nemzetközi partnernek kell maradnia, hogy megtartsa gazdasági dinamizmusát, olvasható a nyílt levélben. A polgári manifesztum aláírói kinyilvánítják, hogy Alexander Van der Bellen liberális zöldpárti jelöltre fognak szavazni.

A 45 éves Norbert Hofer nem zárta ki, hogy népszavazást ír ki Ausztria európai uniós jövőjéről. A levél aláíró ezt írják:

Nem akarjuk Ausztria uniós kilépéséről (öxit) való találgatásokkal szembe találni magunkat, sem pedig azzal, hogy megpróbálják feszület mögé rejteni a búzavirágot

Norbert Hofer nemrégiben azzal váltotta ki keresztény körök bírálatát, hogy választási plakátjain megjelent az "Isten engem úgy segéljen" kifejezés. A kék búzavirág, amelyet régebben a gomblyukában viselt, Ausztriában a harmincas évek nácijainak az ismertetőjegye volt.

Az osztrák elnöknek az "együttélés" szavatolójának kell lennie, márpedig ez nem egyeztethető össze félelmet, gyűlöletet keltő beszédekkel és az örökös bűnbakkereséssel" - áll a konzervatív személyiségek szombati felhívásában.

Herbert Kickl, a Szabadságpárt főtitkára úgy reagált, hogy "azok a személyek, akik a zöldpárti jelöltet támogató polgári manifesztumot aláírták, nem a polgári értékek megóvásán munkálkodnak, hanem azok hanyatlásának az úttörői".

A zöldpárti jelölt csekély előnnyel győzött Hofer előtt az osztrák elnökválasztás májusi második fordulójában, de a voksolás eredményét eljárási szabálytalanságok miatt semmisnek nyilvánították, ezért a második választási fordulót december 4-én megismétlik. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a szabadságpárti és a zöldpárti jelölt fej-fej mellett áll egymás mellett, de több olyan kutatás van, ami a szabadságpárti Norbert Hofer előnyét mutatja.   

A volt cseh államfő a szélsőjobbos jelöltet támogatja

Václav Klaus volt cseh államfő a szélsőjobboldali Norbert Hofert támogatja. A volt cseh köztársasági elnök a hét végén beszélt erről egy bécsi konferencián, amelyet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szervezett az Európába irányuló tömeges migrációról. Klaus azt mondta: Európában háború zajlik, amit szerencsére "az eszmék és az értelmezések szintjén" vívnak. Szerint a "politikailag korrekt elit" külföldieket akar Európába csempészni, és egyre inkább elnyomja kontinensünkön a szabad gondolkodást.