A magyar-svéd futballmérkőzés közben bólintott rá a Fidesz az LMP javaslatára

2016.11.23. 16:38

Kedden négy új alkotmánybírót választottak a parlamentben, miután a Fidesz és az LMP megegyezett a jelöltekről. A kormánypárt már tavaly decemberben tárgyalni kezdett a kérdésről, de februárban megszakadtak az ellenzéki pártokkal folytatott egyeztetések. A Fidesz ezután a Jobbikkal próbált közös nevezőre jutni, sikertelenül, úgyhogy idén novemberben ismét megkeresték az LMP-t - írtuk korábbi cikkünkben

A Hvg.hu ma újabb részleteket közölt az Ab új tagjai körüli egyezkedésről. A cikk felidézi, hogy milyen érdekes az alku időzítése, ugyanis korábban a Fidesz és az LMP ugyanazokról a jelöltekről nem tudott megegyezni, mint akiket végül kedden együtt megszavaztak a parlamentben. 

Üzenet a Jobbiknak? 

Sokáig úgy tűnt, hogy a Fidesznek nincs szüksége új alkotmánybírákra, mert 11 taggal is törvényesen működik a testület - kommunikálták. Ezért volt különösen meglepő, hogy egy héttel ezelőtt Gulyás Gergely Fidesz-alelnök felhívta Schiffer Andrást, az LMP nyáron lemondó társelnökét. Gulyás azt mondta Schiffernek, hogy most már elfogadják azokat az új alkotmánybírókat, akiket még tavasszal nem. 

A hívás időpontja azért is érdekes, mert a magyar-svéd barátságos focimeccs közepén történt. 

A lap szerint Schiffer nem kapott magyarázatot sem a miértre, sem az időzítésre. 

A portál jobbikos és alkotmánybírósági forrásai szerint a megegyezéssel a Fidesz a Jobbiknak üzent: nélkülük is összejön a kétharmad a parlamentben, ha szükséges. 

A Hvg.hu szerint az is lökést adhatott a dealnek, hogy "gyakorlatilag eldőlt", hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírói posztjára a kormány jelöltje, Paczolay Péter, az Ab volt elnöke lesz a befutó.