Medián: novemberben is utcahosszal vezet a Fidesz

2016.11.23. 15:29

Az elmúlt egy hónap belpolitikai szempontból semmiképp sem mondható eseménytelennek (bukott alkotmánymódosítás, október 23-i megemlékezések, Pharaon-ügy), mégsem változott érdemben a pártok támogatottsága. Legalábbis erre jutott a Medián legújabb, november közepén rögzített kutatása, amelyet a HVG megbízásából készítettek. 

Eszerint a Fidesz továbbra is magabiztosan vezet, a teljes népesség körében 36 százalékon áll a népszerűsége, ugyanebben a kategóriában a Jobbiknak 10, az MSZP-nek 9, a DK-nak 6, az LMP-nek pedig 3 százalékot mért a közvélemény-kutató. 

Az eredményeket ismertető Hvg.hu kiemelte, hogy októberhez képest egy százalékkal csökkent a Jobbik tábora, a Mediánnál 2010 januárjában volt utoljára ennyire népszerűtlen a legnagyobb ellenzéki párt. 

Az látszik tehát, hogy Orbán Viktor alkotmánymódosításának megakadályozása egyelőre nem változtatott érdemben a Jobbik táborán, de kicsivel talán a kormánypárt narratívája győzhette meg inkább a szavazókat, amely igyekszik a Jobbikot hazaárulónak beállítani. 

A múlt hónaphoz képest több ellenzéki politikus népszerűsége is számottevően nőtt. A Medián szerint a legnagyobb nyertesek között van Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Juhász Péter és Molnár Csaba is. Eközben Rogán Antal szeptemberhez képest újabb 4 százalékkal lett népszerűtlenebb.