Jogerősen felmentették Dopemant, amiért ledöntötte a hungarocell Orbánt

2016.11.24. 10:41

Jogerősen felmentette a Fővárosi Törvényszék Pityinger Lászlót, művésznevén Dopemant, akit Orbán Viktor kormányfő hungarocellből készült szobrának ledöntésével kapcsolatban garázdasággal vádoltak. 

A törvényszék - az elsőfokú bíróság döntésével megegyezően - bűncselekmény hiányában mentette fel a vád alól az ismert rappert. 

A kormányfő hungarocellből készült szobrát 2013 szeptemberében az I. kerületi Clark Ádám téren egy ellenzéki demonstráción döntötték le, majd amikor a fej letört, abba Dopeman belerúgott. Ezek után a szobor maradványaiból darabokat vágtak le, késsel szurkálták.

Az eljárásban a másodfokú bíróság - mivel az első fokon eljáró bíróság felvetette a becsületsértés lehetőségét - átiratban megkereste a kormányfőt, hogy kíván-e az ügyben magánindítványt tenni. Mivel azonban a megkeresésre a miniszterelnök nem reagált, ezt a bíróság nem vizsgálhatta.

A jogerős végzés kihirdetését követően Pityinger László újságíróknak azt mondta: győzött az igazság, ugyanakkor ijesztőnek nevezte, hogy "az embernek a véleménynyilvánítása miatt a törvény elé kell járulnia".

Így dőlt le Orbán szobra