Érdekes elszólás Lázár János kormányinfóján

2016.11.24. 14:39
  • Lázár János az elmúlt évtized legnagyobb eredményének nevezte a bérmegállapodást. Szerinte ezzel vált reálissá a 40 százalékos béremelkedés hat év alatt.
  • 53 milliárdos keretösszeget csoportosítanak a határőrizetre. Eddig 150 milliárd ment el a határzárra összességében.
  • A Vidékfejlesztési Hivatal egy korrupciós ügyéről azt mondta, "bár kormányzati intézményről van szó", lecsapott a rendőrség.
  • Tarsoly Csabának szerinte nem lehet hinni, hiszen köztörvényes bűnözőről van szó.
  • Egy mondattal üzent Gyárfásnak, és nem foglalt állást a személyes jó ismerőseként leírt "vénkurvázó" polgármester ügyében.
  • Hosszan magyarázta, miért kell az új műkincskiadási törvény: kiderült, hogy egy konkrét esetre írtak jogszabályt.

Az elmúlt évtized legfontosabb eredménye, hogy egy jobboldali kormány hosszú évekre szóló megállapodást kötött a munkaadókkal és munkavállalókkal, ezzel kezdte Lázár János a csütörtöki szokásos kormányinfót. Szerinte a béremelésről "a baloldali pártok szoktak blablázni, de soha semmi nem történik". Emlékeztetett: 1998 és 2002 között volt a legnagyobb minimálbéremelés.

Azért nyílt lehetőség erre, mert a magyar gazdaság jelentősen erősödött, miközben Európa hanyatlott, gyengült. "Fundamentálisan rendberakott költségvetési környezet" alapozhatta meg az egészet, mondta. 

D  YT20161124022
Fotó: Illyés Tibor / MTI

25 év után megkezdődött a járulékok csökkentése, most 28 százalékos kötelezettség van, ezt szeretnék 13-14-re levinni. "Úgy értékelem, hogy ez nagymértékben erősíti a vállalkozások versenyképességét", mondta a miniszter.

Ezekkel a számokkal a 40 százalékos béremelés 6 év alatt realitássá vált

- közölte. Hozzátette: a korábbi SZJA-csökkentés is béremelés volt. A munkaadók a mostani emelésnél kevesebbet akartak, 40 éve nem volt olyan, hogy a kormány többet mondott, ezért nagyon erős lépésnek tekinthetjük azt, ami történt, mondta. "Egy plebejus jobboldalnak az a dolga, hogy a munkavállalók oldalán álljon."

53 milliárd a határra

Lázár arról is beszélt, hogy támogatják a szlovák EU-elnökséget, de a V4 egységét nem lehet megbontani, nem fogadják el a kötelező kvótát. Ez a V4-ek belügyminisztereinek találkozóján is kiderült. "Ez nem tudjuk, mire lesz majd elég".

Szerdán 53 milliárd forintot csoportosított a kormány a határvédelemre, a kérés, hogy ezt az EU fogadja el szolidaritásként, mint ahogy a segítő programokat, a hotspotok támogatását is. Eddig összesen 150 milliárdot kellett erre költeni. Ezt emelték meg 53 milliárdos kerettel.

Hova csap le az ügyészség, és hova nem?

További bejelentések:

  • A kormány meghallgatta Trócsányi László igazságügyi miniszter előterjesztését a Btk-ról, jövő szerdán újra tárgyalja a kormány, majd jön az ötpárti egyeztetés, év elején pedig parlament elé kerülhet.
  • A kormány megbízta a KPMG-t, hogy értékelje a 2007-13-as EU-s források lehívásának hatékonyságát.
  • 984 milliárd EU-s forrást nyitottak meg 42 vidékfejlesztési pályázattal, ez 76 százalékos arány, jövőre le akarják zárni a vidékfejlesztési megnyitásokat. Idén még 100 milliárd fog megjelenni. A kifizetések is megkezdődtek, kb. 100 milliárddal.
  • Összességében még 1000 milliárdnyi forrást nyitnak meg november-decemberben, ezzel 7600 milliárdra nő az összes hozzáférhető pénz.
  • A háttérintézmények megszüntetésének kapcsán azt mondta, 1784 fő dolgozik a Vidékfejlesztési Hivatalnál, és vannak problémás ügyek is, például egy 84 vádlottas ügy: bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás ügyében. 20 ezer hektárra 1,4 milliárd értékben fiktív támogatási kérelmet adtak be.

Itt Lázárnak volt egy érdekes mondata:

Bár kormányzati szervezetről van szó, a rendőrség és az ügyészség kegyetlen, kompromisszummentes könyörtelenséggel csapott le,

fogalmazott a miniszter. Ha nyelvészkedni akarunk, akkor ebből a mondatból az következik, hogy

Lázárnak egyébként nem magától értetődő, hogy az ügyészség és a rendőrség könyörtelenül lecsap egy kormányzati szervezetre, ha visszaélést gyanít.

Tarsoly-Pharaon-Krisztus

Arra a kérdésre, hogy a kormányban segített-e bárki összehozni egy Pharaon-Tarsoly Csaba találkozót, ahogy azt Tarsoly állítja egy Magyar Narancs-interjúban, Lázár azt mondta, ez üres vagdalkozás,

egy hosszú ideje börtönben sínylődő ember próbál magyarázkodni, amit az ember nem tud komolyan venni.

Tarsoly egy köztörvényes tolvaj, akinek a kritikáit nem nagyon venném figyelembe, mondta. Szerinte inkább be kellene vallania, hány tízmilliárdot lopott el.  "Lassan már Orbán Viktor és Jézus Krisztus lesz a felelős a Quaestor bedőlésért", tette hozzá.

Lázár azt is mondta, lassan már kémregények születnek Pharaonról, ő erre annyit tud mondani, hogy Amerika megtehette volna, hogy letartóztattatja az üzletembert, de ezt nem tette meg.

"Nincs tudomásom arról, hogy a körözésben lévő ujjlenyomat minden kétséget kizáróan egyezik azzal, ami a magyar kormány birtokában van", válaszolta arra a kérdésre, hogy van-e vagy nincs ujjlenyomata Pharaonnak.

Gyárfás, vénkurvázó polgármester

Az úszószövetségi botrányról szóló kérdésre azt mondta, az eredményt az úszók hozzák, ami mindent felülíró tény.

Arról, hogy le kell-e mondania Szalay Ferencnek, Szolnok "vénkurvázó" polgármesterének, azt mondta Lázár, hogy személyesen jóban van vele, "nagy támogatója vagyok a munkájának", így a kötelező és a személyes lojalitás miatt sem hozza nyilvánosságra, mit mond Szalaynak erről.

Lázár azért annyit megjegyzett, hogy ilyet persze nem engedhet meg egy polgármester magának:

iszonyatos hülyeséget csinált

de Lázár ennél többet nem mondott, mert "nem szeretném nehezíteni Szalay polgármester úr baját, van neki elég".

Kémiai kasztráció, műkincsek

Szintén újságírói kérdésre Lázár azt mondta, az EU területén nincs lehetőség bevezetni a Jobbik felvetését a pedofilok kémiai kasztrációjáról. Ami a személyes véleményét illeti, róla tudni lehet, hogy a halálbüntetést is pártolja, vagyis a szigorú büntetések híve, mondta. A kérdésre, hogy ez vehető-e igennek, azt mondta, még átgondolja az egészet, és jövő héten megválaszolja, mondta.

Ami a műkincsek civileknek "odaadásáról" szóló új törvénytervezetet illeti, az a következő történetről szól: Károlyi György és felesége Fehérvárcsurgón újjáépítették a kastélyt. 99 évre kapta használatba a magyar államtól, és a saját pénzén helyretette. Van két nagyméretű Benczúr-festmény, ami Károlyi György dédapját, dédanyját ábrázolja. Ezek itt voltak eredetileg, ez bizonyítható.

"Az történt, hogy Károlyi úr joggal kereste fel az államot, hogy ha a két kép megvan, birtokba illetve tulajdonba szeretné venni. Megtaláltuk a két képet, Nyíregyházán vannak az ottani múzeumban. Megpróbáltunk a jog segítségével lehetőséget teremtetni arra, hogy Károlyi úr a festményt visszakapja. Ez két év után sem történt meg, mert kiderült, hogy a magyar állam tulajdonai. Ezért kell törvényt hozni, hogy a két képet odaadjuk" - magyarázta a miniszter. A képek nem adhatók el egy kétharmados törvény miatt, mondta. A törvény elméletileg lehetőséget ad más ügyekre, de gyakorlatilag nem, mondta Lázár.