Áprilisig nyomoznak a 4-es metró vesztegetési ügyében

2016.11.29. 08:26

Jövő áprilisig meghosszabbította a Legfőbb Ügyészség a 4-es metró ügyének nyomozását - írja a Magyar Idők a Központi Nyomozó Főügyészségre hivatkozva.

Az Alstom metrókocsik 2006-2007 közötti beszerzésével kapcsolatban 2011-ben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás idén szeptember 16-án került a főügyészség hatáskörébe. Most, a korábban december 3-ig megállapított nyomozási határidőt hosszabbította meg a Legfőbb Ügyészség. A Magyar Idők értesülései szerint több gyanúsított is van, köztük hivatalos személyek is, de hogy kikről van szó, azt a főügyészség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el.

A lap szerint azután indult a vizsgálat, hogy az Állami Számvevőszék hat éve megvizsgálta a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A számvevőszék jelentése szerint a beruházással a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. Akkor hűtlen kezelés miatt az új városvezetés és a számvevőszék is feljelentést tett.

Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget juttattak a BKV tisztviselőinek, illetve az üzlet megkötésében közreműködő ügynököknek, hogy a francia társaság metrószerelvényeit vásárolják meg.