Nem vizsgálja a rendőrség a Kétfarkú appját

2016.11.29. 14:31 Módosítva: 2016.11.29. 19:03

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését a rendőrség - közölte a BRFK az MTI-vel. Az NVB viszont nem nyugszik bele, néhány órával később közölték, hogy ebben az esetben a Fővárosi Főügyészséghez fordulnak. 

Az MKKP Szavazz érvénytelenül! mobilapplikációja az október 2-ai népszavazáson a szavazólapokról készült fényképek megosztására hívta fel a választókat. Az NVB azután döntött úgy, hogy bűncselekmény gyanúja miatt a rendőrséghez fordul, hogy a testület több határozatában is azt állapította meg, az applikáció megsértette a választás tisztaságának, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel választások tisztaságának az alaptörvénybe foglalt alapelvét. Az NVB 832 ezer forintos bírsággal sújtotta a pártot.

A BRFK előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés ügyében, majd a feljelentés-kiegészítés meghosszabbított határidejének lejárta után elutasította a feljelentést.

Mint ahogy mi is megírtuk, az NVB jogsértést megállapító határozatai a Kúria elé kerültek, ahol megállapították, hogy az app sérti ugyan a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, de nem sérti a szavazás titkosságát. Az NVB közel egymillió forintos bírságát így 100 ezer forintra mérsékelték.

Az NVB többsége a rendőrségi elutasítás után - Bodolai László LMP-delegált ellenszavazata mellett - úgy döntött, az elnöknek a Fővárosi Főügyészséghez kell fordulnia. Litresits András, az MSZP delegáltja szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a Kúriára mutogat, amikor a Büntető törvénykönyvre hivatkozva tették meg a feljelentést.