Titoktartási nyilatkozatot íratnak alá a tanárokkal a szakképzési centrumokban

2016.11.30. 09:42

Titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került szakképzési centrumokban dolgozó tanároknak, értesült az Index.

A nyilatkozat szövege általános, és nem tudni kire és mire vonatkoznak annak egyes kitételei, mondta az Indexnek egy tanár. Az aláírandó dokumentumban például az áll, hogy

a közalkalmazott a tudomására jutott minősített adatokat és az intézmény szolgáltatására vonatkozó bármilyen információt megtartja

A szöveg így folytatódik:

A tevékenységem során előttem ismertté vált olyan tényekről, adatokról illetéktelen szervnek vagy személynek tájékoztatást nem ad, melynek kiszolgáltatása az állam, közigazgatási szerv, a munkatársam vagy az állampolgár számára hátrányos vagy jogellenesen előnyös következménnyel járna.

Egy másik szakképző intézmény tanára azt mondta: senki nem érti, miről kéne titkot tartaniuk. Pedig a polgári törvény alapján akár büntethetőek is lennének a tanárok a titoktartási nyilatkozat megszegése miatt. A tanárok jelentős része így is inkább rögtön aláírta, a másik része továbbra is kíváncsi arra, hogy mindez mit jelent.

A részleteket a Nemzetgazdasági Minisztériumnál próbáltuk megtudni. Megkérdeztük például, mit kell érteni pontosan "az intézmény szolgáltatására vonatkozó bármilyen információ" vagy"az illetéktelen szerv vagy személy" kifejezés alatt, és milyen módon definiálnák az állam vagy a közigazgatási szerv számára hátrányos, esetleg az állampolgár számára jogellenesen előnyös következményt. 

A tanár utóbbit nem tudta másképpen értelmezni, minthogy az ő iskolájuk egy igencsak értékes ingatlanban található, így ha netán el akarná adni valakinek az állam, azt ők nem szivárogtathatják ki.

A tárca sajtóosztálya válaszolt levelünkre, de ettől nem lettünk sokkal okosabbak. Mint írták, a  Munka törvénykönyve a közalkalmazottak számára is előírja, hogy "a munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni. Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat".  

Kérdésünkre, hogy mindez a sajtóval való kapcsolattartás betiltását is jelenti-e, az NGM azt válaszolta: "a titoktartás nem terjed ki a közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre".

Az NGM még fontosnak tartotta megírni, hogy "a szakképzési centrum, mint munkáltató a titoktartási nyilatkozatot jogszerűen alkalmazza, amely egyaránt védi a szakképzési centrumnál tanulói jogviszonyban állók és a felnőttképzés keretében tanulók adatait, érdekeit".

Arra nem kaptunk választ, milyen következményekkel kell számolnia annak, aki megsérti a titoktartási nyilatkozatot.