Rogán: Kegyelmet nem kérek

A minisztert a parlament igazságügyi bizottsága hallgatta meg

FT
2016.12.01. 13:10

Összefoglaló

A kormány miniszterei minden évben kötelesek beszámolni a parlament bizottságai előtt. Rogán Antalon volt a sor, akit az Igazságügyi Bizottság hallgatott meg.
Rogán saját teljesítményét sikersztoriként értékelte.
A bizottság tagjai keményen támadták a minisztert: Habony, Csetényi, letelepedési kötvények, helikopterezés, MIBŰ - csak néhány a felmerült témák közül.
A miniszter válasza az ellenzéki kérdésekre: az MSZP ne kritizáljon, Habony és Kertész pedig mindig a barátja marad.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 8 igen 5 nem szavazattal, ezzel véget ér a közvetítésünk. 

  • A miniszter azt is megjegyezte, hogy ami hat éve Stauddal kapcsolatban kockázati tényezőként felmerült, az ma nagyobb kockázatot jelentene. 

  • Rogán ide is egyetértési pontokat jött keresni a CSOK-kal, bevándorlással, béremelésekkel kapcsolatban, de sajnálja, hogy ez nem jött össze. 

  • Teleki László beszél ismét, és fájlalja, hogy a kormány kommunikációjában az ellenzék ellenségként jelenik meg.

    Egy jól működő demokráciában az ellenzéket nem ellenségnek, hanem politikai ellenfélnek kellene tekinteni

    - mondta az MSZP-s képviselő. 

  • Staudt felidézte, hogy Rogán a beszámolójában egyszer odaszúrt a Jobbiknak, hogy egyik képviselőjükkel kapcsolatban probléma merült fel a nemzetbiztonsági átvilágításakor. 

    De honnan tud erről Rogán? - tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint ennek nyilvánosságra hozása bűncselekmény. 

  • Kicsit leült a bizottsági ülés, az ellenzék elismételte ugyanazokat, amik a kérdések idején elhangzottak. Rogán Antal viszont még következik egy zárszóval, amitől Staudt Gábor arra várja a választ, hogy mikor vezetik ki pontosan a letelepedési kötvényeket. 

  • A szocialista képviselő szerint rosszul működik a közmédia, mert az egész arra épül, hogy a Fidesz propagandáját "tolja". Bárándy szerint Rogán érve, miszerint az MSZP-s időkben 80 milliárdot költöttek kormányzati kommunikációra, nem áll meg, mert a kormány csak a közmédiára költ ennyit. A képviselő felidézi, hogy szakpolitikusként meg szokták hívni különböző médiumokba, de a közmédiában nem volt már 4-5 éve. 

    Milyen érdekes? Ön szerint a bizottsági üléssel kapcsolatban meg fognak hívni a Kossuth rádióba?

    - tette fel Bárándy a költői kérdést. 

  • mert addig sem lesz energiájuk, hogy ezt a miniszterelnökkel tegyék - hangzott el szó szerint a minisztertől. 

  • Most a bizottság reagál. 

    A fideszes Vas Imre óriási humorbombával indít. Azon kívül, hogy nagyon elégedett a propagandaminisztérium munkájával, egy problémát viszont lát. 

    Bárándy Gergely nem értette meg az üzeneteket, ez szerintem probléma. 

    - mondta Vas, mire Bárándy élesen reagált: "Kezdem magam A tanú filmben érezni. 

  • A miniszter kikéri magának, hogy az ellenzéki képviselők megmondják neki, hogy kivel találkozik. Azt számonkérhetik rajta, hogy kinek ad megbízást, de mivel Kertész és Habony nem kap tőle megbízást, így nincs miről beszélni. 

    Rogán arról is beszél, hogy soha nem adott megbízást Kertésznek, nem dolgoztak együtt, azt leszámítva, hogy együtt alapították a Fideslitast. Ettől függetlenül pedig Habony és Kertész a jövőben is a barátai maradnak, mondjanak rájuk bármit. 

  • Másrészt pedig megfontolják Teleki képviselő szavait, és 2017-ben várható olyan kampány, amellyel a romák megítélésén kívánnak javítani a miniszter. 

    Rogán válaszol Kész kampányköltésekkel kapcsolatos felvetésére is. Azt mondja, hogy kevesebb állami pénz ment el erre a területre, mint 2006 és 2010 között - hangzik a kormánykörökben még 2016-ban is rendkívül divatos érv. 

  • Rogán szerint lehet vitatkozni arról, hogy ki milyen kormánykommunikációt folytat, de ő emlékszik még arra, hogy 2004. december 5-e előtt milyen kommunikációt folytatott az MSZP. Rogán szerint 

    a szocialisták magyart fordítottak szembe magyarral. 

    Ezt pedig a miniszter sosem fogja elfelejteni nekik, úgyhogy nem is szívesen hallgat meg kritikát a szocialisták soraiból - jegyezte meg.

  • Teleki szerint az elmúlt egy évben a magyarok csak Farkas Flórián botrányait látták, és ezzel azonosították a hazai cigányságot. A képviselő azt állítja, hogy ezek az ügyek gyengítik a magyarországi romák megítélését, ezért a kormánynak olyan kampányokat is kellene készítenie, amivel javítják a kisebbség megítélését. 

  • Teleki László MSZP-s képviselő kérdezheti Rogánt, és rögtön azzal kezdi, hogy a miniszter szerint független-e a média ma Magyarországon?

    Jön az újabb kemény állítás, miszerint sokan azt gondolják, hogy Rogán helikopterezése összefüggésben van a Népszabadság bezárásával. Teleki arra kéri Rogánt, hogy tisztázza, hazudott-e a helikopterezés után a Népszabadság újságírójának-e vagy sem. 

  • Kész Zoltán független képviselőnél a szó, aki szintén Habonnyal foglakozik. 

    Kicsoda ő, aki nincs rajta egyetlen fizetési listán sem, mégis egy kávét sem tudnak nélküle meginni, ahogy értesültünk 

    - mondja Kész a Kertész Balázsnál eltöltött kávézásokra utalva, mire a teremben ülők közül többen, még a Rogán körül ülők is mosolyogni kezdtek. 

  • Különbséget tud-e tenni miniszter úr a tájékoztatás és a propaganda között? - kérdezte végül Bárándy, aki hozzátette, hogy költői kérdés.

    A képviselő megjegyezte, hogy a kormány a második Orbán-kormány előtti években nem propagandát folytatott, hanem tájékoztatta az embereket, Rogánékkal viszont ez változott. 

    Voltak elhajlások a kampányok idején, az első Orbán-kormány alatt, a szocialista kormányok alatt is, de ezek elhajlások voltak.

    - mondta Bárándy, aki végül azt mondta, hogy tehetséges és okos embernek tartja Rogánt. 

  • Bárándy azzal folytatja, hogy felidéz egy nyilatkozatot Rogántól, amiben azt fejtegette, hogy kormánytagok nem fognak ellenzékiekkel vitatkozni a médiában. 

    A szocialista képviselő azt pedzegeti, hogy miért nincs vita kormánytagok és ellenzékiek között a tévében. Miért nincs ilyen vita a köztévében? - tette fel a kérdést Bárándy, aki szerint a területért felelős miniszterként Rogánnak intézkedie kellene, hogy legyenek ilyen viták. 

  • Az éhségmentet Simon Gábor vezette - jegyi meg Rogán sztoikus nyugalommal. 

  • Apáti István jobbikos képviselő kezdi az ellenzéki kérdések sorát, és bedobott néhány forró témát:

    • Milyen a kapcsolata Rogánnak Habonnyal? 
    • Miből vett helikoptert? 
    • Miből fedezte a biológiai szükségleteit? 
    • Hallott-e arról, hogy Kertész Balásznak döntenie kell az összeférhetetlenségről? 
    • Mi a helyzet a lepedési kötvényekkel? 

    Apáti a miniszter vagyonnyilatkozatával is akart foglalkozni, de Rubovszky lekeverte. Végül a levezető elnök annyira berágott a jobbikos politikusra, hogy az egész ülés idejére megvonta a szót. 

    Éljen a szólásszabadság, éljen a demokrácia!

    - jegyezte meg végezetül Apáti. 

  • Rogán csupa pozitívumot említett a teljesítményével kapcsolatban, majd a beszéde átadta a szót az ellenzéki kérdéseknek. Végezetül Rogán felolvasta Nagy Imre terem falán lógó Nagy Imre-idézetet:

    Kegyelmet nem kérek

    - mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy amúgy nem is kérne. 

  • Rogán elképesztő felsorolásba kezd, röpködnek a százalékok, hogy mennyire elégedettek az emberek a kormány munkájával. 

    Rászoruló gyermekek étkeztetése, rászoruló gyermekek tankönyvtámogatása, a magyar gazdaság javítása, alapvető élelmiszerek ÁFA-jának csökkentése - csak néhány példa azon területek közül, ahol a polgárok Rogán szerint nagyon elégedettek velük. 

  • Az emberekkel kommunikálni, az embereket tájékoztatni kell - elevenítette fel ars poeticáját a miniszter, aki szerint biztos hogy sokat fogják most kérdezni arról, hogy a kormány miért kampányol ennyit. 

    Rogán szerint a kampány kell és fontos, egyébként pedig Gyurcsányék idején 80 milliárd ment el kommunikációra, a miniszter mégsem tud felidézni egy szlogent sem. Szerinte azért, mert azoknak a kampányköltéseknek nem volt más célja, csak a költés. 

  • Nem meglepő módon Rogán sikerekről számol be a bizottságnak: CSOK, majd pedig a menekültellenes kampányokkal a miniszter szerint sikerült egyetértési pontokat találni az emberekkel. 

    Apropó egyetértési pontok. A miniszter felidézte, hogy Orbán Viktor azért kérte fel a kabinetiroda élére, hogy találjon egyetértési pontokat az emberekkel. 

    Mit gondolnak, Rogán szerint sikerült? Igen. 

  • Bárándy Gergely egy elméleti kérdéssel kezdi. Az oké, hogy Fidesz-tagként "a nagyvezért támogatja", és azon dolgozik, hogy "hatalmon maradjon", de a kormány minisztereként is ez teszi, méghozzá közpénzből.

    Ön szerint rendben van, hogy közpénzből azon dolgozik, hogy a nagy vezér megtartsa a hatalmát?

    - tette fel a kérdést Bárándy. 

  • Az ülés eleje egy vitával kezdődött: a bizottság meghívójában az szerepelt, hogy a miniszternek a 2015-ös évről kell beszámolnia, Rogán esetében azonban ez csonka, mindössze két és fél hónapot ölel fel. Staudt Gábor a Jobbikból ezért azt javasolta, hogy a 2016-os évről is kérdezhessék Rogánt. 

    Rubovszky nagyon nem akarta támogatni a javaslatot, de Rogán szót kért, és kapott, pedig elvileg erre nem lett volna lehetősége - jegyezte meg az ülést vezető elnök. 

    Rogán jelezte, hogy tiszteli a házszabályt, de ha már itt van, belemegy, hogy kérdezzék a mai napig végzett munkájáról. 

  • Az MSZP-s Bárándy Gergely javasolta, hogy a sok hiányzó miatt függesszék el a meghallgatást, mert a jelenlévők közül többeknek más bizottságokban is jelen kellene lenniük. A Rubovszky György által vezetett bizottság leszavazta a javaslatot, úgyhogy meghallgatják Rogánt. 

  • Hivatalosan 11-kor kezdődött Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatása a parlament Igazságügyi Bizottságában. A testület fele hiányzik, mert ezzel az üléssel párhuzamosan egy másik bizottság is ülésezik éppen.