Vona: Nem én vagyok a csúnya Hókuszpók

2016.12.01. 07:14

A Jobbik jövőjéről, kormányzóképességéről és terveiről beszélt a Heti Válasznak adott interjújában Vona Gábor. 

A Jobbik elnöke konkrétumokat nem árult el az általa elképzelt Jobbik-kormányról, például az árnyékkormánya névsorára sem tért ki. Ugyanakkor beszélt arról, hogy mi fér bele a Jobbik politikájába, és szerinte miben fejlődött a párt az elmúlt években.

Néhány fontosabb állítás:

  • A néppártosodás szerinte sikeres, sok új ember érkezett a Jobbikba. „Van olyan munkatársam, aki azt mondja, ha három évvel ezelőtt került volna hatalomra a Jobbik, elköltözött volna Magyarországról.” 
  • A performanszairól – például politikusi és izraeli szalmabábuk felakasztásáról – ismert érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán nem tagja a Jobbiknak, „valószínűleg nem véletlenül”, a programjával van együttműködés. 2017 elején értékelik a programot.
  • Az ásotthalmi muszlim- és melegellenes rendeletet, amelyet alelnöke, Toroczkai László hirdetett meg, Vonával senki nem egyeztette. „Nem tudtam róla, nem is képezi a Jobbik programját.” Vona azt ígérte, a „velünk élő vallási kisebbségeknek biztosítani fogjuk a szabad vallásgyakorlás feltételeit”.
  • A Jobbik keleti kapcsolatai jók, nyugati nyitást kell végrehajtani még. Vona szerint Magyarországnak a német–orosz–török háromszögben kell jónak lennie. A német kapcsolatokat a Jobbiknak a nulláról kellett kezdenie, de Vona szerint „Németország is változik, mi; amikor kell, minden a helyére kerül”.
  • Ami az orosz kapcsolatokat illeti: Szaniszló Adriennt már nem alkalmazza a párt tanácsadóként, Kovács Béla „kémügye” pedig nem a Jobbik ügye. Vona szerint ha Kovács kém, akkor ő a legnagyobb áldozat. Vona azt mondta, a párt vállalja a vitát Oroszországgal, ha kell, például a paksi szerződések nyilvánosságát sürgeti a párt. De „a medve nem játék”.

Vona kapott egy kérdést arról, hogy radikálisnak tartja-e a Jobbikot, amelyről Vona azt mondta korábban, hogy elvette a lelkét. Vona úgy jellemezte pártját: modern konzervatív párt.

Szerinte törvényszerű, hogy egy politikai formáció megváltozik, amikor kamaszkorból felnőttkorba lép. Ő csak felgyorsította a folyamatot. 

Nem én vagyok a csúnya Hókuszpók, aki megpörköl három csepp hollóvért, négy szál macskaszőrt, varázsformulákat mormol, és a végén el lesz véve a lélek.

Vona kijelentette, vállalja a felelősséget minden lépéséért, így a „szerves folyamat felgyorsításáért is”.