Mátyás
8 °C
11 °C

Kritizálta a kormányt a korrupcióellenes együttműködés, ezért inkább kilépünk

2016.12.06. 20:32 Módosítva: 2016-12-07 11:21:31

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Orbán Viktor utasította Szijjártó Pétert, hogy azonnal indítsa el a kilépési folyamatot a  Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű, átlátható kormányzást célzó nemzetközi programból.

A Külügyminisztérium sértődött hangú közleményben indokolta a kilépést, Szijjártóék szerint az együttműködés a leckéztetés terepévé vált, és nincs lehetőség párbeszédre a keretein belül. A konfliktus mögött az OGP idei, Magyarországról szóló jelentése állhat, amelyben élesen bírálták a hazai folyamatokat.

Szijjártó Péter és Orbán Viktor
Szijjártó Péter és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI

Magyarország, a sértődött óvodás

A Nyílt Kormányzati Együttműködés célja a szervezet honlapján található leírás szerint "megerősíteni az elkötelezettséget a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése iránt, valamint hatékony államközi keretet nyújtani a nemzetközi jó gyakorlatok és tudás kicseréléséhez".

Magyarország a programnak 2012 óta volt a tagja, a hetven tagország éves konferenciája (amire hivatalos volt Pintér Sándor is) éppen pénteken kezdődik Párizsban, valószínűleg ehhez időzítette a kilépést is a kormány. A kormányhatározat elolvasása után érdeklődtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál a kilépés pontos okairól, megkeresésünkre az alábbi válaszlevelet küldték:

"A Nyílt Kormányzati Együttműködés a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít.

A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták.

Semmi értelme, hogy egy ilyen -az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért- szervezetben fenntartsuk tagságunkat. Szijjártó Péter a mai napon a kormány döntéséről értesítette a Nyílt Kormányzati Együttműködés kormányzó bizottságát."

A szervezet kritizálta a hazai folyamatokat

A hivatalos kilépést megelőzte egy a szerveződésnek küldött levél a magyar kormánytól, amely a Nyílt Kormányzati Együttműködés honlapjára is felkerült. Ebben a kormány szintén arról panaszkodik, hogy a mégy civil szervezet felhívása nyomán hazánkról még a nyáron készült, a kormányzás átláthatóságát bíráló jelentés egyoldalú, csak a civilek kritikus véleményét veszi figyelembe, a kormány védekezését nem. A jelentés fő megállapításai között van, hogy Magyarországon aggasztó mértékben

leépült a fékek és ellensúlyok rendszere, csökkent az átláthatóság, és veszélyben van a sajtószabadság.

"A magyar kormány a csatlakozása óta aktívan részt vesz az OGP-ben, az együttműködés elvárásainak megfelelő akcióterveket valósít meg, ezért elutasítja a OGP-jelentés állításait" - áll a levélben, amelynek logikus folytatásaként következett a keddi, kilépésről szóló kormányhatározat. 

Szépeket ígértünk, de most inkább kilépünk

Az OGP-be való 2012-es belépésünkkor egyébként hangzatos ígérteket tettek Orbánék, a Kormány.hu-n a csatlakozásról szóló hírben többek között ez szerepel: 

"Célunk egy átlátható és nyílt, a nemzeti vagyont és a közpénzeket felelősen kezelő, elszámoltatható kormányzat és közigazgatás megteremtése. Mivel a jó és nyílt kormányzás alapvető feltétele a társadalom aktív részvétele a döntések előkészítésében és megvalósításában, így az akcióterv kidolgozása során és a későbbiekben is

törekszünk a társadalom és a civil szervezetek minél szélesebb körű bevonására.

Utóbbi kijelentés különösen pikánsnak hat annak fényében, hogy a kilépés egyik fő okaként az "úgynevezett civilek" túlzó állításait, és azok kritikátlan elfogadását jelölte meg a kormány. A kilépés kapcsán a TASZ azt írta Facebookján, a nyáron Magyarország ellen indult OGP-eljárás vége a magyar tagság felfüggesztése is lehetett volna, a kormány akár ennek elkerülése miatt is választhatta az önkéntes kivonulást. Az Index küldött kérdéseket az OGP-nek arról, terveztek-e szankciókat elfogadni Magyarországgal szemben a soron következő találkozón, amint válaszolnak, közöljük. 

A Nyílt Kormányzati Együttműködés eddig két országgal kapcsolatban állapította meg, hogy nem tesz eleget az elvárásoknak, ezért státuszukat inaktívnak minősítették: Azerbajdzsán és Törökország voltak azok - írja a 444. Erre azok után lett lehetőség, hogy a szervezet nagyjából két éve módosította az alapszabályát, így már felfüggeszthető azoknak a tagállamoknak a státusza, akik nem tesznek eleget az elvárásoknak.  

Magyarországhoz a távozással most Oroszországgal kerül egy platformra, mostanáig ugyanis az oroszok voltak az egyetlenek, akik önkéntesen kivonultak az együttműködésből. 

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!