Későn és rosszul kezeljük a rákot

2016.12.08. 09:58

Magyarországon túl későn diagnosztizálják a daganatos betegségeket, emiatt sokszor már nem nem jöhet szóba a sebészi beavatkozás, csak a gyógyszeres kezelés, írja a Magyar Nemzet. A rákgyógyszerek azonban általában csak a betegség utolsó stádiumában használhatóak, gyógyulást ritkán eredményeznek, leginkább a beteg életének meghosszabításához járulnak hozzá. Mi mégis erre költjük a legtöbb pénzt.

Bodoky György, a fővárosi Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centumának vezető főorvosa szerint más stratégiát követve sokkal eredményesebb lenne a daganatos betegségek gyógyítása. Hamarabb ki kellene szűrni a betegeket, hiszen a gyorsan megkezdett kezelés a legfontosabb. Ugyanebből az okból rövidíteni kellene a most rendkívül hosszú betegutat is. Egy ultrahangvizsgálatra most akár 5-6 hetet is várni kell, a sugárkezelést is sokszor hetekkel később tudják csak elkezdeni. Ennek olyan prózai oka is lehet, hogy a beteg helyhiány miatt nem tud befeküdni a kórházba. Ha viszont nem kezdik el időben a kezelést, legtöbbször nem marad más, mint a gyógyszer és a kemoterápia, amik azonban általában ritkán eredményeznek felépülést.

A gyógyszeres terápiára fordítható összeg főleg attól függ, hogy az adott országban milyen készítmények érhetőek el. Jó hír, hogy januártól 16 új készítményt fogad be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy ezeket az elmúlt hat évben nem használhatták az orvosok. Elmondható, hogy a sebészeti beavatkozások jóval olcsóbbak, mint a gyógyszeres kezelések, általában ötödannyiba kerülnek. Magyarországon a sebészet mégis forráshiányos. Míg az unió országaiban a felhasznált összeg 56-66 százalékát fordítják sebészetre, nálunk csak 31 százalékát, míg a pénz több mint fele megy gyógyszerre. 

A kórházak speciális diagnosztikára fordított keretüket pár hónap alatt kimerítik. Hiába lenne ez a legfontosabb lépés a megfelelő kezelés kiválasztásában, mégsem támogatja eléggé az OEP. Ezért a gyógyszergyártó cégek gyakran átvállalják ezeket a költségeket, csak hogy az általuk forgalmazott gyógyszereket alkalmazzák a kórházak.