Lázár: Nem nehéz kitalálni, mit ír Orbán a nyugdíjasoknak

D MTZ20161208023
2016.12.08. 14:04
  • Magyarország továbbra is elutasítja a menekültkvótát, Orbán Viktor a kötelező szétosztás helyett egy "önkéntes mechanizmusra" tesz majd javaslatot az Európai Tanács ülésén.
  • Megemelné az összes polgármester fizetését a kormány.
  • A kormány leül a pedagógusok érdekképviseleteivel, hogy az oktatási helyzetről egyeztessenek, mert a PISA-jelentés mellett nem lehet ellépni. Balog Zoltánnak nem kell lemondania.
  • A következő három évben biztosan nem vezetik be a 9 osztályos általános iskolát.
  • Lázár megmagyarázta, miért akarták a kormányhivatalnokokkal kihordatni az Erzsébet-utalványokat, majd miért mondtak le erről a tervről.
  • Orbán Viktor levelet is ír a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványok mellé, a miniszter szerint nem lesz nehéz kitalálni a tartalmát.
  • A kormány csak fejlesztési célokra fordítja a költségvetés idei maradványát, év végi jutalmakat nem oszt. 
  • Orbán Viktor felajánlotta Tarlós Istvánnak, hogy a kormány egy metróleállás esetén segít a fővárosnak akár pénzzel, akár eszközzel. 

Brüsszel sarokba akar szorítani

"Magyarország szorításban van, Magyarországot sarokba akarják szorítani a jövő héten Brüsszelben" - adta meg a csütörtöki kormányinfó alaphangját Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter persze a kvótákra gondolt. Lázár szerint az Európai Bizottság elszánta magát néhány nagy országgal, például Németországgal közösen, hogy "a kötelező szétosztásról kényszerít ki döntést". 

Márpedig Magyarország  semmilyen formában nem tudja elfogadni a kötelező betelepítést,

nem létezik ilyen politikai ajánlat

- mondta Lázár a kvótanépszavazás eredményét is emlegetve. A kormány a keddi ülésén részletesen megtárgyalta, hogy a kormány, pontosabban Orbán Viktor a kötelező szétosztás helyett egy "önkéntes mechanizmusra" tesz majd javaslatot az Európai Tanács jövő heti ülésén (ez az európai miniszterelnökök legfőbb döntéshozó szerve).

Lázár ennél a résznél azt is megemlítette, hogy Magyarország már 150 milliárd forintot költött a határvédelemre.

Nem javul a versenyképesség

A kormány megvitatta az ülésén az úgynevezett Jó Állam jelentést, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem készített a kormány működéséről. Egy vaskos, több százoldalas kötetről van szó, amelyből Lázár a versenyképességi folyamatokról szóló részt emelte ki.

Lázár szerint a dokumentum megállapítja, hogy az ország versenyképessége nem javult, ami azért furcsa, mert a gazdaság közben növekszik. A kutatások szerint viszont a magyar vállalkozások általában nem elég innovatívak, keveset fordítanak kutatás-fejlesztésre.

A tanárokon és diákokon a sor

Az EU átlagánál többet költ a kormány oktatásra - mondta Lázár, aki természetesen szóba hozta a lesújtó eredményeket mutató PISA-jelentés miatt a magyar oktatás helyzetét is. Balog Zoltán Emmi-miniszter egyeztető tárgyalásokat kezd majd az oktatás tartalmáról a különféle érdekképviseletekkel és szervezetekkel.

Balognak arra kell választ találnia, min kell változtatnia a tanítással kapcsolatban. "A pedagógusok és diákok teljesítményéhez a kormány csak a kereteket tudja megteremteni. Ezt a kormány megteremtette, most a tanárokon és diákokon a sor" - mondta Lázár.

Az, hogy matematikából mit kell megtanulni, nem politikai kérdés.

Lázár hozzátette, hogy egyik kutatás szerint a magyar diákok jó tudással rendelkeznek, de a másik kutatás (PISA) szerint nem tudják ezt a tudást jól használni a mindennapi életben. "De ez nem az eredmény, ami mellett el lehet lépni. Mi nem a pedagógusokon szeretnénk számon kérni az eredményt, de le kell ülni és tárgyalni erről." Később újságírói kérdésre Lázár azt mondta, Balog Zoltán lemondása fel sem merülhet, hisz nem a miniszter áll a katedránál.

Lázár János szerint a módszertani kérdésekhez kell hozzányúlni. A miniszter szerint ma van egy olyan probléma, hogy senki nem mer felelősséget vállalni, hogy mit ne tanuljanak a gyerekek. Például hogy a klasszikus görög irodalmat ne három hónapig, hanem három hétig tanítsák - említett egy példát Lázár.

Lázár kapott egy kérdést a kilencosztályos általános iskola bevezetésének tervéről. Korábban ugyanis volt egy ilyen kormányzati terv. Ám Lázár most azt mondta: a következő három évben biztosan nem vezetik be.

Növelik a polgármesterek fizetését

A kistelepülési polgármesterek bére is szóba került a kormányülésen. Ötpárti konszenzus alakult ki ebben a kérdésben, ami még Lázár szerint is "ritka, mint a fehér holló". A kormány azt javasolja, hogy minden polgármester bérét emeljék meg, vagyis nemcsak az 1500 fő alatti települések vezetőinek fizetéséhez nyúlna, hanem mindenkiéhez.

A legmagasabb fizetéssel a főpolgármesterrel kell rendelkeznie, "ez miniszteri fizetés lesz". Ezután jönnek a megyei jogú városok polgármesterei és a kerületi polgármesterek, nekik államtitkári fizetésük lesz. A kormány szerint ha erről konszenzus lesz, január elsejétől bevezetnék az új javadalmazási szabályokat. 

Lázár nem felejtette le megemlíteni, hogy a járási hivatalokban július 1-től, míg a kormányhivatalokban január 1-től lesz béremelés. 

Ezért kellett volna a hivatalnokoknak kihordani az Erzsébet-utalványokat

Lázár újságírói kérdésekre részletesen elmondta, miért akarta azt a kormány, hogy kormányhivatalnokok kézbesítsék a nyugdíjasoknak az 10 ezer forintos Erzsébet-utalványokat. Majd a kormány ugye visszavonta a döntését.

Lázár a következőket mondta: Rogán Antal adott egy tájékoztatót arról, hogy áll a nyugdíjemelés, és felvetődött, hogy van lehetőség 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány átadására. A kormányülésen elhangzott, hogy a Magyar Posta 458 forint plusz áfa összegért tudja vállalni a kézbesítést, és nem is biztos, hogy karácsonyig ki tudja ezt szállítani. 

A járási és kormányhivatalokat már felhasználták különböző kormányzati feladatok ellátásra (például a földárverések), és mivel a kormányhivatalok a kormány "leghadrafoghatóbb" szervezete, kézenfekvő volt, hogy bevetik őket az utalványok kézbesítésénél.

Lázár ezután tárgyal a szakszervezet vezetőjével, illetve több kormányhivatal vezetőjével. Itt megtudta, hogy ha 3-4 hét áll rendelkezésre, nincs probléma, ám itt kevesebb idő állt rendelkezésére. Boros Péterné, a szakszervezet vezetője például nem jogi, hanem "emberi" szempontokat fogalmazott meg, amit Lázár akceptált. Például, hogy a kormányhivatalokban nők dolgoznak, akik készülni szeretnének a karácsonyra.

Az előkészítés során ezeket az emberi szempontokat a kormány nem vette figyelembe.

Lázár szerint a Posta ezután új ajánlatot adott, ami olcsóbb. A miniszter hozzátette, hogy ez jobb, mert azt nem akarták, hogy rendőrök hordják ki az utalványokat. 

Orbán levelét nem nehéz kitalálni

Lázár János ezután újságírói kérdésre megerősítette, hogy Orbán Viktor az Erzsébet-utalványok mellé levelet is mellékel majd. Lázár azt mondta, nem látta a szöveget, nem ő a miniszterelnök, de szerinte nem nehéz kitalálni, mit ír majd Orbán a nyugdíjasoknak. Az utalványok nyomtatásától függ, mikor postázzák ki.

A kormány segít, ha metrókrízis alakul ki

Lázár több kérdés is kapott a metróval kapcsolatos problémákról. A miniszter többször is elismételte, hogy a 3-as metró üzemeltetője dönti el, mikor van krízishelyzet a metró vonalán.

Orbán Viktor felajánlotta Tarlós Istvánnak, hogy a kormány egy ilyen metróleállás esetén segít a fővárosnak akár pénzzel, akár eszközzel. Ez azt jelenti például, hogy akár a katasztrófavédelem is segíteni tud probléma esetén.

Lázár bejelent és ismétel

  • Szakmai kerekasztalt szervez a Miniszterelnökség az orvosi leletek közérthetőségéről. Lázár elismerte, hogy A mai gyakorlat nem a legideálisabb, ezért Lázár Székely László ombudsmanhoz fordult, hogy mit kell tartalmaznia egy leletnek.
  • Hat éven keresztül folyamatos lesz az adócsökkentés. A kormány ugyebár jövőre csökkenti a társasági adót 19-ről 9 százalékra, mindez Lázár szerint 400 ezer vállalkozón segít.
  • A kormány csak fejlesztési célokra fordítja a költségvetés idei maradványát, év végi jutalmakat nem oszt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még nem határozta meg a felhasználható keret nagyságát, ugyanakkor a miniszterelnök asztalán számos nagy projekt támogatási kérelme áll.
  • A kormányhivatalok azon dolgozói, akik kiskorú gyermeket nevelnek, alanyi jogon összesen egymilliárd forintot kaptak december 6-án, ahogy húsvétkor is, de egyedi jutalmazás nem volt.
  • A Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű korrupcióellenes szervezet nem vette figyelembe a magyar kormány éveit, ezért döntött a kilépés mellett a kabinet - mondta Lázár egy újságírói kérdésre.
  • A kormány támogatja az ellenzéknek azt a javaslatát, hogy hozzanak létre eseti bizottságot a parlamentben, amely a 2007-13 közötti, illetve az ez utáni uniós források felhasználását monitorozza. December 5-ig 6853 milliárd forint értékben hirdettek pályázatokat, ez 76 százaléka a rendelkezésre álló keretnek. A miniszter megerősítette, hogy idén 1600-1700 milliárd forint kifizetése várható.