Ágyi poloskák miatt kellett kiüríteni egy kórházi osztályt

2016.12.09. 14:47

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy ágyi poloskákat találtak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet szemészeti osztályán, ezért azt le is kellett zárni.

Megkerestük a kórházat, akik megerősítették, hogy valóban azonosítottak ágyipoloska-fertőzést, ezért a betegeket elköltöztették az osztályról, és  teljes fertőtlenítést végeztek. A kórház szerint a fertőzés semmilyen zavart nem okozott a sem a betegellátásban, sem az ügyeleti feladatokban, és a betegek sincsenek veszélyben.

Az ágyi poloska (Cimex lecturalius) megjelenését nehéz észrevenni, az állat csak akkor bújik elő, ha az ember már alszik. Akkor viszont nagyon is, mert emberi vérrel táplálkozik. A fertőzést is a csípése által okozott kiütések alapján a legkönnyebb észrevenni. A kiütés főleg a a kéz- és lábfejen, az arcon, a testhajlatokban jelenik meg, általában reggelre vagy délelőttre, és a szúnyogcsípéshez hasonlóan viszket is, viszont annál hosszabb ideig, akár egy hétig is.

Gyorsan szaporodik, napi 2-3 petét rak, és akár másfél évig is életben marad. Átlagosan csak 30 nappal a poloskák megjelenése után szokták észrevenni a fertőzést, addigra már több tucat példány is kikelhet, ezért az irtásuk se könnyű feladat. Egy rovarirtócég által üzemeltetett fővárosi poloskatérkép szerint 2008 óta gyorsan nő a fertőzések száma, csak ők 4209 esetet regisztráltak.

A Jahn Ferenc Kórház neve az utóbbi hónapokban többször is kellemetlen ügyekkel kapcsolatban merült fel. Októberben a betegek által ott tapasztalható  harmadik világbeli állapotokról írtunk , november végén pedig egy  holttestet találtak  a kórház egyik mosdójában. A poloskafertőzés oka azonban a közhiedelemmel ellentétben nem a kosz vagy az igénytelenség, tiszta helyen is ugyanúgy előfordulhat.

További kérdéseket is küldtünk a kórháznak, hogy mikor vették észre a fertőzést, hány beteget érintett, őket hová tudták átköltöztetni, milyen módszerrel küzdenek a fertőzés ellen, és mikorra várható, hogy teljesen felszámolják, és újra használatba vehető lesz a kiürített osztály. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.