Antikorrupciós csomagot adott be az MSZP

2016.12.09. 12:58

Elkészült az MSZP antikorrupciós törvényjavaslat-csomagja, amelyet pénteken benyújtanak az Országgyűlésnek, közölte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Az ellenzéki párt átalakítaná a vagyonnyilatkozati rendszert és a legfőbb ügyész kinevezési gyakorlatát is megváltoztatnák, a pozíciót egyszer lehetne betölteni. Tóth Bertalan azt mondta, hogy a törvénycsomagjukat eljuttatták a témával foglalkozó civil szervezeteknek és a parlamenti pártoknak is, és állnak a szakmai és politikai viták elé.

Azt mondják, hogy az indítványaikat az Európa Tanács Greco-bizottsága és a Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembe vételével állították össze. Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta:

  • újraszabályoznák a politikusi összeférhetetlenséget, a közpénzekből nyújtott támogatásoknál pedig a pályázatok minden egyes pontja nyilvános lenne, és ha az összeférhetetlenség, vagy a nyilvánosság szabálya sérülne, semmissé válna a támogatási szerződés.
  • vissza szeretnék állítani, hogy az Országos Bírói Tanácsnak az OBH elnökével mindenben kötelező egyetértési joga legyen
  • megváltoztatnák a legfőbb ügyész kinevezési gyakorlatát, a pozíciót egyszer lehetne betölteni, ismétlésre nem lenne mód. Mandátuma lejártával pedig megszűnne a kinevezése.
  • megváltoztatnák a vagyonnyilatkozati rendszert is. A nyilatkozat alapját a közhiteles nyilvántartások, mint ingatlan-nyilvántartás, adósnyilvántartás, és céginformációk képeznék. Ezzel kizárható lennének azokat a kifogások, amivel sokan takaróznak, hogy elfelejtették, nem tudják, nincs pontos információjuk. A jogellenes gazdagodáshoz számítási képletet alakítanának ki, és aránytalan gazdagodás esetén kötelező vagyongyarapodási vizsgálat indulna.
  • a vagyonnyilatkozatok esetében a családi ajándékozásnál és a magánkölcsönnél a kölcsönt adónak és az ajándékozónak is be kellene jelenteni a NAV-hoz, nem csak azt, hogy kinek adják, hanem azt is, miből. Az, aki határidőn belül hibát jelez a vagyonnyilatkozatban, és maga javít, pénzbírsággal lenne sújtható, de akiről határidő után derül ki mindez, az elveszítené mandátumát.