Megtolná a polgármesterek fizetését a Fidesz 1,5 milliárddal

D KZG20141009001
2016.12.09. 14:05

A tervezett új polgármesteri fizetések mértékéről egyeztettek a parlamenti képviselőcsoportok pénteken, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után azt mondta, a jövő héten "megkísérlik" a parlamenti döntést a bérrendezésről, amelynek alapja az államtitkári fizetés lenne, tudósít az MTI. Az egyeztetésre már csak azért is szükség van, mert a törvény kétharmados.

Csak Tarlós nem kapna többet

A főpolgármester jelenleg is miniszteri szintű bére nem változna, a többi polgármesterét viszont január 1-jétől a jelenleginél egy kategóriával feljebb, a helyettes államtitkári helyett az államtitkárihoz igazítanák, azaz - települési lélekszámtól függően - ennek százalékában határoznák meg. Kósa szerint "nagyjából" sikerült kompromisszumra jutni, a Jobbik és az MSZP úgy nyilatkozott, megfontolják a javaslatot. A terv a következő:

Egy 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés - az eredetileg javasolt 20 százalék helyett - 30 százaléka lenne,

  • 1500 lakosig 40 százaléka,
  • 2000 lakosig 50 százaléka,
  • 5000 lakosig 55 százaléka,
  • 10 ezer lakosig 60 százaléka,
  • 30 ezer lakosig 70 százaléka,
  • afölötti lélekszámnál pedig az államtitkár bér 80 százaléka lenne.

Az emelések költségvetési hatása mintegy 1,5 milliárd forint lehet.

Kósa szerint az emeléshez szükséges forrás finanszírozását az adott település "adóerősségéhez" kötnék. Ezt figyelembe véve az emelés összegét vagy teljes egészében a kormány biztosítaná, vagy 75-25 százalék arányban a kormány és a település közösen állná, vagy 100 százalékban az önkormányzat fizetné.

A Fidesz frakcióvezetője azzal magyarázta a fizetésemelések szükségességét, hogy a különböző ágazati béremelésekkel sok helyen a közszférában dolgozók illetménye magasabb, mint a település első emberéé. Azt is mondta, hogy azért nem csak a kistelepülési polgármesterek fizetését növelnék, mert akkor "összetolnák" a különböző méretű települések vezetőinek bérezését.

A bérrendezés parlamenti zárószavazását - házszabálytól eltéréssel - keddre tervezik. Az érintett önkormányzati törvény módosításához kétharmados támogatás kell az Országgyűlésben.

Az LMP máris nem megy bele

Az Lehet más a Politika (LMP) csupán a kétezer lakosúnál kisebb települések polgármesteri fizetéseit növelné, de elfogadhatatlannak tartja, hogy egy "arcátlan árukapcsolással" a nagyvárosok vezetőinek juttatásait is megemeljék. Ezt Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő mondta el az MTI-nek az egyeztetés után. A politikus cáfolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter állítását:

nincs ötpárti konszenzus a kérdésben, mivel az LMP-vel nem is egyeztettek például a megyei jogú városokról vagy a kerületekről. 

Az LMP csupán a kistelepüléseken tartja indokoltnak a polgármesteri bérek emelését, a többiekét nem tartják méltatlanul alacsonynak.

Az MSZP sem támogatja a teljes emelést

Az MSZP még csütörtökön azt írta: hogy "hazugság", hogy az MSZP támogatná a Tarlós István főpolgármester, illetve a megye jogú városok és fővárosi kerületek polgármestereinek fizetésemelését.

"Lázár állításával szemben az igazság az, hogy a szocialista frakció csak és kizárólag azoknak a kistelepülési polgármestereknek támogatja az illetményemelését, akiket a Fidesz 2014-ben megalázott, és megfosztott jogos járandóságuktól" - írta a párt.