Vona Orbánnak: Nézzen a szemembe, ne Terry Blackkel üzengessen!

D KOS20161212023
2016.12.12. 14:10
Jobbikos, MSZP-s és LMP-s vezetőktől is kapott kérdéseket Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában. Az MSZP elnökhelyettese a vénkurvázós szolnoki polgármesterről, az LMP társelnöke a Mészáros Lőrinccel fennálló esetleges rokonságáról, a Jobbik elnöke pedig az ellene szóló lejáratásról kérdezte a kormányfőt.

Gőgös: Szó nélkül tűri a vénkurvázást?

A sort Gőgös Zoltán nyitotta meg, az idős nőket levénkurvázó szolnoki polgármesterről kérdezte a miniszterelnököt. Az MSZP-s képviselő hiányolja, hogy a fideszes polgármester nem ismerte el hibáját, és a Fidesz sem vonta felelősségre Szalay Ferencet – akinek hülyeségéről Lázár János megmondta a véleményét. 

„Habár szokatlan, hogy ilyen életrajzi ihletettségű kérdést tesz föl, de megköszönöm, hogy kíváncsi a véleményemre”  – mondta Orbán Viktor, miután Gőgös utalt arra, hogy Orbán kistelepülésről származik, és kíváncsi, hogy onnan milyen viselkedési szabályokat hozott örökségül. „Mindenki adja meg a tiszteletet az időseknek, a hölgyeknek, különösen az idős hölgyeknek. Fölfogásom szerint az a helyes, hogy

ha valaki hibát követ el, akkor azt rendezze a lovagiasság szabályai szerint.

„A dédit kiültettük a konyha elé, sokszor mondta, lukas a tető, de nem vettük komolyan, aztán egyszer beázott a ház. Ha nem lesz ellenlépés, akkor majd ne lepődjön meg, hogy ilyen választ kap, amikor idősen rászorul a segítségre" – vetette ellen Gőgös.

Barátságtalan tónusra vált, akkor követem. Nem emlékszem arra, hogy ön tiltakozott volna, amikor a miniszterelnök az egész országot trágár szavakkal illette. Ön most itt farizeus, képmutató álláspontot képvisel" – válaszolta Gőgösnek Orbán.

Vona Orbánnak: Ne Terry Blackkel üzengessen!

Nem az ország biztonsága érdekli, hanem a szajré – vágta oda a miniszterelnöknek Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Szerinte ezzel magyarázható, hogy a letelepedési kötvényt még mindig nem vezette ki a kormány. Sőt, ehelyett újabb irodát nyitott Irakban. Vona szerint továbbra is szükség van az alkotmánymódosításra, az Alkotmánybíróság döntése nem elég. Vona szerint Orbán ehelyett ellene vezényel „soha nem látott aljasságú lejáratókampányt”.

Mi változott a Fidesz migrációs politikájában? Semmi, a pályaudvar áll, az a vonat mozog, amelyen ön van” – reagált Orbán Vonára. Szerinte a Jobbik becsapta a magyar embereket, és ha kell, önök ellenében is megvédjük Magyarországot a bevándorlástól".

Rátapostam az ön tyúkszemére. Állítólag önt megfenyegettem miniszterelnök úr, nézzen a szemembe, nem fenyegettem meg!" – mondta Vona, aki ezzel utalt az Index által is megírt pletykára, miszerint a négyszemközti találkozójukon Vona megfenyegette volna Orbánt a családja lejáratásával.

Vona azt mondta Orbánnak:

Ne Terry Blackkel üzengessen! Álljon ki élő vitára, ami elől folyamatosan menekül!

Képes tisztességesen küzdeni vagy csak a mocskolódás maradt?” Vona ezzel arra célzott, hogy a kormánypárti média Terry Black szavai alapján  arról   számolt be többször is, hogy Vonának homoszexuális kapcsolata volt.

D KOS20161212020
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Örülök ennek a karácsonyi hangulatnak – válaszolta erre Orbán. Az állítólagos fenyegetésről azt mondta: „Ember kell ahhoz.” Majd az alkotmánymódosítás kérdéséről azt mondta Vonának: „Nálam jelentkezik pótvizsgára, pótvizsga nincs, jelentkezését nem áll módomban elfogadni.” Orbán arra egyáltalán nem reagált, hogy hajlandó-e élő vitára Vona Gáborral.

Schmuck: Tönkreteszik a kkv-kat

Schmuck Erzsébet az elszegényedésről kérdezte a kormányfőt. Az LMP frakcióvezetője szerint a világ 65 leggazdagabb emberének vagyona annyi, mint a világ szegényebbik felé, 3,6 milliárd emberé. Itthon is az egyenlőtlenségek növekedését látja a képviselő, kifogásolva a társasági adó csökkentését, mert annak egykulcsossá, 9 százalékossá tétele sokkal jobban támogatja a multikat, mint a kisvállalkozásokat. „A 15 százalékos minimálbér-emelés költségeit a kisvállalkozások nem fogják tudni kigazdálkodni, tönkreteszi a hazai kkv-kat” – mondta Schmuck Orbánnak.

A miniszterelnök így reagált:

Attól tartok, hogy ez a vita kívül van a logikus gondolkodás keretein.

Mi mást kéne tennünk, az alacsony jövedelműekért, mint hogy emeljük a minimálbért. Kinek kedvez ez, ha nem nekik?” Orbán szerint eredmény, hogy állam, munkavállalók, munkaadók megállapodtak, jó hír, hogy egyezség született a 15 százalékos minimálbér-emelésről és a 25 százalékos szakképzett minimálbér-emelésről.

„Az LMP szerint ez rossz, akkor a vita ki van zárva” – zárta rövidre Orbán. Schmuck szerint a munkavállalói járulékokat kellett volna csökkenteni, és többkulcsossá kéne tenni az szja-t. „Reménytelen küzdelmet sem szabad feladni. A minimálbér emelése önmagában is jó” – reagált Orbán. Szerinte világos, hogy némi késéssel, de növekedni fognak a fizetések is a minimálbér emelésétől. Úgy vélte, az LMP adót emelne, míg a kormány az ellenkezőjét támogatja, és szociálisan is érzékeny:

  • 92 ezerről 318 ezerre nőtt az ingyenesen étkeztetett gyermekek száma,
  • és több mint 600 ezer emberrel dolgoznak többen, mint 2010-ben – mondta Orbán.

Gyöngyösi: Pharaon segítségével épül Magyarország?

Gyöngyösi Márton a szaúdi milliárdosról, Ghaith Pharaonról kérdezett, akit bő húsz éve köröz az FBI. A jobbikos politikus szóba hozta Orbán vejét, Tiborcz Istvánt, akivel együttműködve Pharaon megszerezte a volt Postabank székházát, majd „strómanokon keresztül több más kastélyt, köztük Orbán tőszomszédságában, a Cinege utcában”. Gyöngyösi csak egyszer mondta ki Pharaon nevét, ezután csak „jóemberként” hivatkozott rá.

Orbán válaszában már egyszer sem mondta ki Pharaon nevét, „szóban forgó úrként” beszélt róla, és közölte:

  • Pharaon már nincs Magyarországon.
  • Álhír, hogy a kormányfő szomszédságába költözött volna, az épület évek óta üresen áll.
  • Elgondolkodtatónak tartja, hogy több évtizedes körözés ellenére az amerikaiak nem tudták fülön csípni.
  • És az még érdekesebb, hogy az amerikaiak az információikat a Jobbikkal osztják meg.

Gyöngyösi szerint mindegy, hogy üres az épület, a lényeg, hogy az Pharaon érdekkörébe tartozik. Furcsának nevezte Orbán vádját, hogy a Jobbik az amerikaiaktól kapott volna tájékoztatást, az nyilvános adatokból is látható. Ezért jogos a kérdés, hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot Pharaon működése, és nem kellene-e a kormánynak „a szegény migránsokon túl a terrorizmust támogató milliárdosok ellen is fellépnie”.

Orbán szerint a válasz nem, az persze kérdés, hogy az amerikaiaknak jelent-e Pharaon biztonsági kockázatot. Végül közölte Gyöngyösivel: Trump megválasztása miatt politikai irányváltás érik az Egyesült Államokban, a Jobbik jobban teszi, ha új gazda után néz”.

Hadházy: Orbán rokona Mészáros Lőrincnek?

Zavarba ejtő kérdést feszegetett Hadházy Ákos, az LMP társelnöke: „Miniszterelnök úr, rokonságban áll Mészáros Lőrinccel?” Hadházynak ugyanis van egy olyan információja, miszerint a felcsúti polgármester Orbán rokona. És azért bízta rá Nárcisz nevű kutyáját.

Orbán röviden válaszolt, hogy amennyiben jól értette a kérdést, a válasz, nem, nem rokona Mészáros Lőrincnek. Hadházy erre megjegyezte: lehet, hogy téved az informátora.

Bangóné: Gyermekétkeztetés vs. kisvasút

A gyermekétkeztetésre fordítható pénzt elvitték a stadionok, Alcsútdoboz, Hódmezővásárhely – sorolta Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP képviselője szerint megint megvan a veszélye annak, hogy a gyermekétkeztetésre szánt pénzt ellopják, és más célokra, stadionokra, kisvasútra, a budai Várba való beköltözésre csoportosítják át.

Orbán szerint aki kér, az kap étkeztetési támogatást, amelyből jóval több van, hiszen 2010-ben 32, most 72,5 milliárd forint van betervezve a költségvetésben.

Bangóné szerint azonban a 65 év felettiek szegénysége 4,9-ről 6,8 százalékra nőtt hat év alatt, a foglalkoztatottak szegénységi rátája 6,8-ról csaknem 10-re.  „A 7 év alattiak 42 százaléka szegénységben nő fel Magyarországon.”

Orbán megismételte a 32 milliárddal szembeni 72,5 milliárdos tételt.

Az ön szavai szerint 2010 óta nőtt a szegénység. Nincs ember az országban, aki ezt elhiszi,

leszámítva a szocialista párt törzstagjait. Önök eltagadják az ország fejlődését, de ezzel nem a kormányt támadják, hanem az embereket sértik meg” – mondta a kormányfő.

Volner: Teher a vállalkozóknak az új minimálbér

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a béremelésről kérdezte a miniszterelnököt, és arra figyelmeztetett, hogy a minimálbér emelése többletterhet jelent a vállalkozásoknak. A társasági adó csökkentése pedig elsősorban a multiknak kedvez. Volner kevesellte a bankadót is.

Orbán Viktor azt mondta, hogy rosszul teszi Volner, ha ostorozza az új minimálbért, ez ugyanis egy megállapodás, amelyet a kormány kötött a munkáltatókkal és a munkavállalókkal. Vagyis nem egy egyszerű kormánydöntésről van szó.

Volner jelezte, hogy a Jobbik támogatja a magasabb minimálbért, csak nem szeretné, ha az emelés költségét (az államhoz befolyó többlet-adóbevételt) a vállalkozók fizetnék meg. 

Vége Áder szélmalomharcának

Hiába küldte vissza Áder János megfontolásra a törvénymódosítást, az elnök észrevételei ellenére a kormány ugyanazt nyújtotta be a parlamentnek. Az energiagazdálkodásról szóló, 2007/LXXXVI. törvény módosítását 127 igennel, 56 ellenében elfogadta a parlament, így a jövőben nehezebb lesz szélerőművet építeni Magyarországon.