Újabb fiatal került kórházba fertőző agyhártyagyulladással

2016.12.12. 20:00 Módosítva: 2016.12.12. 20:29

Újabb fiatalt kezelnek fertőző agyhártyagyulladással a Szent László Kórházban, értesült a Híradó.hu. A 20 éves fiút az intenzív osztályon ápolják, állapota jelenleg is nagyon súlyos.

Az intézmény osztályvezető főorvosa a Híradónak hétfőn azt mondta: még nem tudni, hogy a fiatal életben marad-e vagy lesz-e maradandó károsodása. Altatják és lélegeztetik. Bobek Ilona szerint a klinikai képből és a laboreredményekből az látszik, hogy még zajlik a gyulladásos folyamat a betegnél.   

December 9-én a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a budapesti Veres Pálné Gimnázium egy végzős tanulója életét vesztette fertőző agyhártyagyulladásban. A fiú a tünetek jelentkezése után néhány órával, szerda hajnalban halt meg.

Az 5. kerületi iskola igazgatóhelyettesének beszámolója szerint az ÁNTSZ úgy tájékoztatta őket, hogy C típusú fertőző agyhártyagyulladás volt a diák halálának az oka, osztálytársai közül többen is megkapták a betegség elleni védőoltást.

A fiú egyik évfolyamtársa szintén agyhártyagyulladás gyanújával került a Szent László Kórházba, de nála kiderült, hogy rosszullétét csak egy téli vírusos fertőzés okozta, és már haza is engedték.

A fertőző agyhártyagyulladást, vagy tudományos nevén meningococcus betegséget, a világszerte elterjedt Neisseria meningitidis baktérium okozza. Tizenhárom típusa ismert, ezek közül Európában és Magyarországon főleg a B és C típus elterjedt. 

Van néhány igencsak feltűnő tünete, például a tarkómerevség (a beteg nem tudja előrehajtani a fejét), hidegrázás, hányás, eszméletvesztés, súlyos esetben bőrvérzések. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed közvetlen kontaktus útján. 

A gennyes agyhártyagyulladás elleni oltások nem kötelezők, és egyelőre nem is ingyenesek. A Meningococcus C-védőoltás 7000 forintba kerül, jövő évtől azonban mindenkinek ingyenes lesz.