Megvan az új Fidesz-bomba Vona Gábor ellen

D KOS20161201001
2016.12.13. 07:08

Lassan két hete képtelen túllépni a Fidesz és a Jobbik azon, hogy a másik mit csinált a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) december elsején.

A Fidesz–KDNP nevében Hollik István már az ülés másnapján sajtótájékoztatón követelt magyarázatot Vona Gábortól, hogy miért nem volt ott. „Mi lehetett fontosabb egy magát nemzetinek mondott párt vezetőjének, akinek e napon sajtónyilvános eseménye nem volt.

Talán egy jó gyúrás volt fontosabb, mint a Máért?

– tette fel a kérdést. A Jobbik közleménnyel válaszolt, eszerint a párttól Szávay István és Bencsik János is végig ott volt, viszont 

a fideszesek bezabáltak, majd hazamentek a Máértról.

Ezzel arra utaltak. hogy állításuk szerint a Jobbikon kívül minden magyarországi párt képviselője távozott az ebéd után. Hozzátették, hogy aznap reggel Vona Gábor és Szávay István a délvidéki Magyar Mozgalom vezetőit fogadta, és sajnálkoztak, hogy ezt a szervezetet nem hívták meg a Máértra.

A wellnessgate

Mi az a Máért?

A Magyar Állandó Értekezletet az első Orbán-kormány idején hívták össze, majd a szocialista kormányok idején szünetelt. Újjászületése a második Orbán-kormányhoz kötődik. A magyar állam vezetői és a külhoni magyarság képviselői – főként a határon túli magyar pártok vezetői – évente legalább egy alkalommal, a miniszterelnök meghívására ülnek össze.

Némi csend után, péntek délután az Origo jelentkezett egy cikkel a témában; azt írták, hogy Vona Gábor Egerbe ment wellnessezni a Máért helyett. A Jobbik közölte, hogy december 1-jén nem wellnessezni ment, hanem a Magyar Mozgalommal találkozott.

Halász János fideszes politikust hétvégén egy más témában tartott sajtótájékoztatóján meg is kérdezték erről az újságírók. Ő pedig azt válaszolta, hogy meg sem lepődnek az egészen, hiszen Vona a kettős állampolgárságról történő szavazásnál is „inkább a büfét választotta a magyar ügy támogatása helyett”. (A Jobbik-elnök egyébként tényleg nem volt ott 2010-ben, de állítása szerint nem direkt, és azt mondja, nagyon szégyelli magát emiatt.)

Halász János szerint a Máért „nagyon fontos fóruma a magyarságnak”, ezért volt ott minden párt elnöke, a Jobbikot kivéve. Ez véleményünk szerint több, mint udvariatlanság - jegyezte meg. A Jobbik erre megismételte az ebéd utáni fideszes távozás vádját.

Megint ugyanaz a kör

Hétfőn ugyanazt a menetet játszotta le a két párt, amit már addig kétszer. Szávay István tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen bírálta a magyar kormányt, hogy nem reagált Traian Băsescu volt államfő kampánybéli kijelentésére, miszerint az igazi Románia a Tisztáig tart, és szóvá tette, hogy a Fidesz magára hagyta azt az Erdélyi Magyar Néppártot, amelynek tagjai az ő biztatására vágtak bele a politikába.

Erre a Fidesz megint azzal vágott vissza, hogy „ahelyett, hogy Szávay István a Fideszt nemzetpolitikai kérdésekben akarná kioktatni, inkább arra kellene választ adjon, hogy hol volt Vona Gábor a múlt heti Máért ülés alatt? Igaz-e a hír, miszerint egy egri wellness-szállodában töltötte az idejét ahelyett, hogy a magyarság legfontosabb érdekegyeztető fórumán személyesen megjelent volna?”

Nehéz nemzeti kérdésekben hitelesnek tekinteni azt a pártot, amelynek elnöke nem szavazta meg a kettős állampolgárságot, nem szavazta meg az alaptörvény módosítását és arra sem vette a fáradságot, hogy a Máért ülésén ott legyen

– írták. 

Hétfő délután megkérdeztük a Jobbikot, hogy pontosan mi történt december 1-jén, mire a már ismert információkat ismételték meg. Azt is írták, hogy a Máérten az ebéd után távozók – például Kubatov Gábor – többek között a külhoni gazdaságfejlesztési programokról szóló előadásokról, valamint szakbizottsági beszámolókról hiányoztak.

Ezután megkérdeztük azt is, hogy Vona Gábor miért nem vett részt az ülésen, de erre már nem kaptunk választ.

Borítókép: A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XV. plenáris ülése a fővárosi Várkert Bazárban 2016. december 1-jén. Szemben középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, jobbról Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd