A Fidesz megfúrta a Pharaon-ügy vizsgálatát

2016.12.14. 11:28
Se Pharaon ügyében, sem a növekvő orosz befolyásról nem lesz vizsgálóbizottság, mert a kormánytöbbség nem szeretné.

Nem lesz vizsgálóbizottság Ghaid Pharaon ügyében, miután az ellenzéki javaslatot leszavazta a kormánytöbbség a Nemzetbiztonsági bizottságban – közölte az MTI-vel a testület részben zárt ülése után Molnár Zsolt.

A bizottság szocialista elnöke elmondta: az elmúlt fél évben a magyar közéletet egyik leginkább tematizáló kérdése a Pharaon-ügy volt, ezért az ellenzéki képviselők az igazság megismerése érdekében javasolták a ténymegállapító vizsgálatot, amelyet azonban a kormánypárti képviselők nem támogattak. 

 Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke közölte: azért nem támogatták a javaslatot, mert a magyar hatóságok jogszerűen jártak el, amikor beutazási és tartózkodási engedélyt adtak ki Gaith Pharaonnak.    

 Az országba belépett Pharaon nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarország számára, de ha az FBI által körözött adatokkal rendelkező Pharaon próbál meg belépni, el fogják fogni – mondta.

Az FBI által bő húsz éve körözött – de utazásai ellenére nem elfogott – Pharaon magyarországi beutazásával kapcsolatban a kormány több féle állítást tett, először vitatva, hogy ez a Pharaon az a Pharaon, majd, hogy vízumkérelmet nyújtott be, vagy elintézte helyette más. Végül elismerték, hogy a szaúdi üzletemberről van szó és kért tartózkodási engedélyt.

Orbán Viktor szerint a magyar fél megvizsgálta és arra jutott, hogy Pharaon nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az ország számára. „Hogy az Egyesült ÁLlamoknak jelent-e, az egy más kérdés” – mondta hétfőn a kormányfő a parlamentben, Gyöngyösi Márton kérdésére válaszolva.

Egyúttal visszautasította a jobbikos politikus állítását, hogy a kormányfő otthonával szemben lévő épületbe költözött volna be Pharaon. A szaúdi üzletember hozzá köthető cégeken keresztül több magyarországi kastélyt vásárolt és üzleti kapcsolatba került a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal is, akinek közreműködésével megvásárolta a volt Posta bank József nádor téri épületét is. Orbán szerint Pharaon – akivel nyáron Horvátországban Mészáros Lőrinc is könnyedén találkozhatott – már nincs Magyarországon.

Az orosz befolyást sem vizsgálják

 Ugyanígy járt a növekvő orosz befolyás megvizsgálására benyújtott LMP-s javaslat a nemzetbiztonsági bizottságban. Szél Bernadett, az LMP társelnöke elmondta: azért nyújtották be a javaslatukat az eseti bizottság felállításáról, mert az elmúlt időszakban aggasztóan megszaporodtak azok a hírek, amelyek azt mutatják, Magyarország egyre inkább az orosz befolyásszerzés terepévé vált. Hozzátette: ismét beterjesztik indítványukat, ezúttal a nemzetbiztonsági bizottság albizottságaként.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke szerint azért nem támogatták a javaslatot, mert az gyakorlatilag egy új nemzetbiztonsági bizottság felállításáról szót volna. Nagyon helyes, ha az orosz befolyás növekedésével foglalkozik egy bizottság, de hát erre megvannak az éves beszámolók, az összes titkosszolgálat beszámol a bizottság előtt - érvelt.

Kéne Pharaon- vagy oroszügyi vizsgálódás?