Okkal hihette Bróker Marcsi, hogy biztonságban van

2016.12.14. 07:55
Ideális búvóhelynek tarthatta a karcagi Bróker Marcsi a közép-amerikai Belize-t, mivel az országnak semmilyen kétoldalú hivatalos kapcsolata nincs Magyarországgal, a távoli államban magyar közösség sem él. Ám egyre inkább úgy tűnik, hogy a világ egyetlen szegletében sem érezhetik biztonságban magukat a szökevények.

Jó okkal reménykedhetett a karcagi Dobrai Sándorné abban, hogy a belize-i San Pedróban meghúzhatja magát anélkül, hogy lebukjon. Belize egy negyed magyarországnyi kis ország 347 ezer lakossal a Karib-tenger partján, Guatemala és Mexikó szomszédságában.

De ami a legfontosabb: semmilyen hivatalos kapcsolata nincs Magyarországgal.

Se egy nagykövetség, se egy konzulátus, de még egy tiszteletbeli konzul sincsen, a legközelebbi belize-i képviselet Bécsben van – árulta el az Index érdeklődésére Suha György, a Magyarország területére kijelölt tiszteletbeli konzuli tisztviselőkkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztos.

A magyar Külügyminisztérium nem is tudott arról, hogy a Karcagon csak Bróker Marcsiként ismert, több milliárd forintos piramisjáték miatt nemzetközi körözés alatt álló nő a helyi rendőrség látókörében volt, a minisztériumon keresztül ugyanis semmilyen hivatalos megkeresés nem ment se a magyar, sem a belize-i fél részéről.

És mivel a belize-i sajtóban Dobrai Sándorné néven szerepelt a karcagi csaló (a helyi lap álnevet sem említ), elképzelhető, hogy bujkálása alatt is saját nevét használta. Suha szerint azért is élhetett ott olyan magabiztosan, mert a közép-amerikai országban nincs magyar közösség, sőt, magyar érdekeltség sem igazán, a magyarok leginkább akkor tévednek el arra, amikor Miamiból hajóútra indulnak.

Vannak ugyanis olyan hajók, amelyek Miamiból indulnak, és egy napra kikötnek Belize partjainál. És persze jól ismerik az országot azok a magyarok is, akik számára Belize adóparadicsom. 2014-ben a Bisnode nevű cég felmérése alapján Belize a 6. legnépszerűbb magyar offshore-célpont volt, az éves növekedést, azaz az ott alapított magyar érdekeltségű cégek számát tekintve pedig 3. helyen állt. Ugyanakkor a bűnügyi hírekben nem találtunk példát arra, hogy korábban Belize-ben fogtak volna magyar bűnözőt, Suha György sem emlékezett hasonló esetre.

A Blikk úgy tudja, Dobrainé mindössze pár millió forintot tudott magával vinni, amikor megszökött és emiatt is bukott le. A lap úgy tudja, a nő odakint szerényen élt, de miután elfogyott a pénze, csalni kezdett, viszont azzal hamar megbukott, emiatt fogta el a helyi rendőrség. "Havi apanázst kapott egy rejtélyes támogatójától, amit egy beli­ze-i ügyvédi irodában tudott felvenni, ebből tudta fedezni a létfenntartáshoz szükséges költségeit. Pár hónappal ezelőtt viszont elapadt ez a forrás és ezért komoly megélhetési nehézségei támadtak, ami miatt a Kun-Mediátornál felállított séma alapján próbált pénzt szerezni, itt viszont rövid idő alatt belebukott" - mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő forrás.

Nincs kiadatási egyezmény

Mivel Belize és Magyarország között nincs kétoldalú kapcsolat, így kiadatási egyezményt sem kötött egymással a két állam. Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy Bróker Marcsika éppen azt az országot választotta otthonául. De az, hogy nincs kiadatási egyezmény, önmagában nem jelenti azt, hogy egy körözött magyar bűnöző nyugodtan élhet ott.

Dobrai Sándorné, Marcsi
Dobrai Sándorné, Marcsi

Erre nemcsak Dobrai Sándorné esete a példa, hanem azoké a magyar gengsztereké is, akiket néhány éve sorozatban hoznak haza Thaiföldről, abból az országból, amellyel ugyancsak nincsen kiadatási egyezménye Magyarországnak.

Önmagában a kiadatási szerződés hiánya ugyanis nem zárja ki azt, hogy egyedileg ne bírálják el ezeket az ügyeket. Jó példa erre Brazília, amely országgal szintén nincs kiadatási egyezményünk. A magyar hatóságok idén augusztusban szállították haza a korábban csalás miatt körözött, Brazíliában tavaly áprilisban elfogott Lakatos Andrást. Az alvilágban Kisbandi néven ismert figura sokat tudhat a kilencvenes évek maffiagyilkosságairól is. 

A menekülő gengszterek kedvelik az egzotikus vidékeket

De említhetnénk példának Thaiföldöt is, amellyel szintén nem kötöttünk megállapodást, mégsem számít már biztonságos helynek a menekülő gengsztereknek, hiába olcsó ott az élet. A Thaiföldön bujkáló magyar bűnözők pechsorozata még évekkel ezelőtt kezdődött és azóta is tart. 2010-ben egy gazdag vállalkozó jobbkezét hozták haza ugyanonnan, T. Ferencet azért keresték, mert többedmagával még 2008-ban két embert életveszélyesen, két másikat súlyosan megsebesített egy hetényegyházi diszkóban, aztán meg sem állt Thaiföldig.  

2011-ben egy repülőgépen egy emberrablót, egy csalót, egy zsarolót és egy kerítőnőt hoztak haza a magyar rendőrök Thaiföldön. Az emberrabló egyébként egy többszörös magyar bajnok golfozó volt, a csaló pedig 35 tonna nem létező kukoricát adott el.

De Thaiföldön kapták el és onnan hozták haza 2014-ben R. Antalt is, aki még 2005-ben verekedés közben egy kézigránátot dobott a tömegbe, megölve ezzel egy 51 éves férfit, a gránát húsz másik embert pedig megsebesített. R. Antal vesztét az okozta, hogy Thaiföldön nem dolgozott, helyette a magyar családjától kapott pénzből tartotta el magát, csakhogy ez visszanyomozható volt.

Tavaly tavasszal pedig szintén Thaiföldön fogták el C. Lajost, aki két évvel korábban érkezett az országba. Őt több mint 340 millió forintos adócsalás miatt körözték a magyar hatóságok. Bár a magyar nagykövetség tudatta a thai hatóságokkal, hogy körözik, ott tartózkodása alatt a férfi kétszer is meg tudta hosszabbítani a vízumát, igaz, végül annak a hivatalnak az egyenruhásai fogták el, ahol a tartózkodási engedélyét akarta meghosszabbítani. És idén augusztusban Thaiföldön fogták el C. Lajos bűntársát, akit már haza is szállítottak. 

Vannak olyan magyarok, akik bujkálás közben újabb bűncselekményeket követnek el külföldön. Németh Gábor ilyen. Ő David Moshe álnéven bujkált Thaiföldön, miután ingatlancsalás, lőfegyverrel való visszaélés és okirat-hamisítás miatt körözték. Odakint egy honfitársát, R. Pétert gyilkolta meg brutális módon még 2012-ben Pukhet szigetén. Az áldozat korábban a thai rendőrségen bejelentette, hogy Németh halálosan megfenyegette, és szólt a magyar nagykövetségnek is, ahol azt kérték tőle, hogy háromnaponta jelentkezzen, hogy tudják, nem esett baja. De ez sem mentette meg. Némethet és szintén magyar bűntársát végül thai bíróság ítélte el, életfogytig tartó börtönbüntetést kaptak mindketten.

Külön egység keresi a bujkálókat

A magyar bűnözők élettere tehát egyre kisebb, bár a rendőrök szerint Honduras, Nicaragua vagy éppen Dominika még bejöhet nekik. Azokat, akik külföldre szöktek és súlyosabb bűncselekmény miatt keresik őket, a rendőrség fejvadászai keresik. A rendőrség célkörözési egysége 1999-ben alakult, az a feladatuk, hogy felderítsék a körözött bűnözők tartózkodási helyét, és elfogják őket.

Azokat a bűnözőket keresik, akik tudatosan próbálnak eltűnni a hatóságok elől. Gyakran új, hamis okmányokat szereznek, sőt, olyan is előfordul, hogy plasztikai műtéttel változtatják meg a külsejüket. A fejvadászok igyekeznek minél többet megtudni a keresett bűnözők szokásairól, életmódjáról. Fel kell térképezniük a célszemély teljes kapcsolatrendszerét, a családot, a rokonságot, barátokat ismerősöket, sokszor ugyanis éppen az vezet eredményre, hogy a távolba szakadt figura megpróbál valakivel kapcsolatba kerülni. 

Az egység nem sikertelen. Sikerült elkapniuk például azt a T. Tamást, aki kilenc évig bujkált Franciaországban. Egy másik, gyilkosság miatt keresett férfi, H. Gábor 14 évig élt Angliában, és már majdnem elévült a bűncselekménye és állampolgárságot szerzett, amikor megtalálták. Róla egyébként csak egy 15 éves, fekete-fehér fotója volt a zsaruknak, mivel már az első kihallgatása előtt meglépett.