Meghalt Kilényi Géza, az Alkotmánybíróság alapító tagja

2016.12.15. 16:20

December 14-én, életének 80. évében hosszan tartó súlyos betegségben meghalt Kilényi Géza egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja, az MTA doktora, közölte honlapján az Alkotmánybíróság. A testület által közzétett pályakép szerint Kilényi Géza az egyetemi jogi végzettségét Budapesten szerezte meg 1958-ban. Ezután másfél évtizeden át ügyészként dolgozott, a közigazgatás működésének törvényességi felügyeletével foglalkozott.

1973-1985 között az Államigazgatási Szervezési Intézet tudományos igazgatóhelyettese volt. A jogtudományok doktora fokozatot 1978-ban szerezte meg. 1986-tól az MTA Államtudományi Kutatások Programirodája igazgatója, 1988 novembere és 1989 novembere között az új Alkotmány kidolgozásáért és a közjogi kodifikációért felelős igazságügyminiszter-helyettes volt.

1989 novemberében tagja lett az akkor alakult Alkotmánybíróságnak, tisztségét 1998 novemberéig töltötte be. "Az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Kilényi Géza személyében gyászolják a jogtudóst, a közigazgatási- és alkotmányjog tudósát és a magyar Alkotmánybíróság alapító tagját" - áll a közleményben.

Az Igazságügyi Minisztérium is reagált a gyászhírre. Részvétüket fejezték ki, a professzort a minisztérium saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport