Öt 56-os emlékmű, ami minden adófillért megért

2016.12.15. 07:19

Korábban is írtunk már arról, hogy Schmidt Máriáék mennyire lelkesen osztják a pénzeket az 56-os pályázatokon, most pedig újra átnéztük az eddig elérhető döntéseket. A rendezvényeket, előadásokat, filmeket és egyebeket laikusként, a részletek ismerete nélkül nehéz beárazni (persze ott is vannak érthetetlen összegek, például az, hogy valaki ötmillió forintért tesz fel a saját Youtube-csatornájára három, már elkészült filmet), úgyhogy a szobroknál néztük meg, hogy mi látszik a kiosztott és elköltött költségvetési forintokból.

1. Cserkút

Kezdjük a cserkúti emlékkővel. Ami, nevéhez hűen, egy kő, nem is akar többnek látszani.

Nem cifrázták túl, de az anyagválasztást sem, a szobor leírása szerint az alkotás "a legáltalánosabb helyi kőanyagból, vörös homokkőből" készült. És az 56-os emlékév honlapja szerint hárommillió forintba került.

2. Kővágószőlős

Persze lehet, hogy valami extrém munkálatot kellett csinálni, hogy mondjuk ne szakadjon be a föld a kőtömb alatt, de mégis furcsa, hogy a Cserkúttól kábé két kilométerre, Kővágószőlősre egy tökugyanolyan követ tettek, és az 56-os emlékév honlapja szerint nekik "csak" 2,5 millió forintot ítéltek meg.

3. Szőreg

Szőreg is jól járt, 2,5 millió forintot kapott egy bő másfél méteres kőtömb+bronz domborműre, itt nézhető róla még több fotó.

A fenti három támogatási összeg akkor kerül a helyére, ha összehasonlításképp megnézzük a halmaji emlékművet, ott ugyanis az avatóról szóló beszámolók szerint

egy sokkal fullosabb, bronztáblával, domborművel, zászlóval, minden egyébbel díszített embermagasságú kőtömb plusz egy hatalmas kettős kereszt kijött 1,6 millióból.

További képek, amin látszanak a méretek és a kettős kereszt is, itt és itt.

4. Kispáli

De nem csak a köveknél van furcsa, de nyilvánvalóan papírokkal tökéletesen alátámasztott árazás. Kispáli például egy kopjafaállításra fél milliót kapott.

Ami persze nem akkora biznisz, csak hát a legnagyobb típusú kopjafa is kijön piaci alapon állítással együtt a feléből.

5. Csepel

Vagy ott van például a csepeli önkormányzat, amely a Pesti Srác köztéri szobrának csepeli és lengyelországi felállítására nyert 24 millió forintot. Így néz ki a szobor Csepelen a Köztérkép képe alapján, Németh Szilárd fideszes politikus avatásában:

És ugyanilyet avattak Lengyelországban is. De mennyi ez a 24 millió forint két ekkora szoborra? Hát, nem kevés. Hasonlítsuk mondjuk ahhoz, hogy Ásotthalmon Toroczkai László egy 7 méter magasba tervezett, 2,5 méteres bronzszobor teljes költségére 8 millió forintot mondott. Vagy ahhoz, hogy Pesterzsébet is megoldott (doc) egy kétméteres bronzszobrot 4,5 millióból. 

Tegyük hozzá, hogy a fenti települések emlékművei legalább elérhetők a neten. Sok pályázatról, illetve ígért emlékműről ugyanis az égvilágon semmit nem találnak a keresők. Az 56-os emlékév szervezői azt mondták, az emlékév lezárultával számolnak el részletesen a támogatásokkal.

(Ha ön is tud hasonló helyi emlékművekről, küldje el a szerzőnek, utánajárunk)