Több évre börtönbe mennek a debreceni lépcsőházi erőszakolók

2016.12.16. 13:11

Hat és fél év, illetve öt év börtönre, valamint négy év javítóintézeti nevelésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a három vádlottat, akik 2016 februárjában Debrecenben, egy belvárosi házba vittek egy öntudatlan lányt, hogy megerőszakolják. A bíróság tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva, azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva elkövetett szexuális erőszak kísérlete, személyi szabadság megsértése és kifosztásban mondta ki a vádlottak bűnösségét - közölte a Debreceni Törvényszék. 

Az elsőrendű vádlott 7 évig, a másodrendű 5 évig a közügyeket sem gyakorolhatja, illetve meg kell fizetniük az egymilliós bűnügyi költséget is.

Pláza, kocsma, szex

A három vádlott 2016. február 12-én Hajdúhadházról és Hajdúsámsonból Debrecenbe utazott, hogy itt töltsék el a napot. Napközben a Debrecen Pláza játéktermében ütötték el az időt, később bort vettek, majd egy kocsmában folytatták az italozást. Kora este egy doboz óvszert vásároltak, és szétosztották maguk között, mondván, ha sikerülne lányokkal összeismerkedni, akkor óvszer legyen náluk.

A kiskorú sértett osztálytársaival egy iskolai farsangon vett részt, majd megbeszélték, hogy tovább mennek a városba szórakozni. Alkoholt vettek és olyan állapotba kerültek, hogy az egyik belvárosi szórakozóhelyen ittasságuk miatt már ki sem szolgálták őket. A Plázához érve a sértett és egyik barátnője az ottani kávézó pódiumára telepedett le. Nem sokkal később lépett oda hozzájuk a három fiú, a barátnő pedig hamarosan távozott.

Nem tudta, hol van

A sértett egyedül maradt a vádlottakkal. Vérében 1,12 ezrelék alkohol volt. A sértetten látszott, hogy rosszul érzi magát, ittassága miatt a vádlottak beszélgetni sem tudtak vele, nem tudott magáról, nem tudta, hogy hol van és mi történik vele. Az elsőrendű vádlott vetette fel, hogy szexelni kellene lánnyal. Két oldalról belekaroltak a lányba, felállították és támogatva a Darabos utca egyik házának 10. emeletére vitték.

A sértett odafenn a földre feküdt, az elsőrendű vádlott alul meztelenre vetkőztette, majd magára húzta az óvszert és a két másik fiú társaságában közösülni próbált a lánnyal.

Kilépett az ajtón egy férfi

Ekkor azonban kinyílt egy lakás ajtaja és kilépett rajta egy férfi. Az elsőrendű vádlott felpattant, majd gyalog rohanni kezdtek lefelé. Félúton P. Alex visszaöltözött, az utcára érve azonban ráeszmélt, hogy fent hagyta a farmerét és az alsónadrágját. A másodrendű vádlottat küldte vissza érte, aki felkapta a nadrágot és leszaladt a földszintre. A három vádlott a lánytól a mobiltelefonját és a karkötőjét is elvette. A telefont végül a közelben, egy füves területen rejtették el.

Az ítélet a vádlottak magukra és egymásra tett terhelő vallomásaira, a tanúvallomásokra, és a szakértői véleményekre alapozta ítéletét, de komoly szerepe volt a házban lévő kamera felvételeinek is.

Az indoklás szerint nem a vádlottakon múlt, hogy a szexuális erőszak kísérleti szakban, csak azért történhetett így, mert a szomszéd megzavarta őket. Az ítélet nem jogerős, bár a vádlottak és védőik mindannyian tudomásul vették, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért. A bíróság döntött arról is, hogy a három vádlott előzetes letartóztatásban marad.