Hazaküldték a ruszkikat az Aleppóért tüntetők

2016.12.18. 16:41

"Kéne egy jó kis melegtüntetés. Úgy tíz fokkal melegebb" - az orosz nagykövetség előtt Aleppóért tüntető férfi nem sértődött meg a viccen, csak elütötte annyival, hogy majd gyors léptekben kell átvonulni egy óra múlva a lengyel nagykövetség elé a másik tüntetésre, és akkor nem fogunk fázni.

Az oroszok szíriai beavatkozása elleni vasárnap délutáni tüntetést a Kettős Mérce szervezte, az alkalomra a Bajza utcán lezárt szűk területen úgy háromszáz ember jött össze.

Éljen Szíria! Éljen Aleppo!

"Oroszország tehetne a legtöbbet az aleppói helyzet javításáért, hiszen Aszad erői az ő támogatásával harcolnak a városban, lehetetlenné téve, hogy a civilek tízezrei elhagyhassák a területet" - mondta az egyik szervező. Jámbori András elismerte, az egész szíriai polgárháborúért minden beavatkozó nagyhatalom felelős, de Aleppóért - ahol Aszad nem az Iszlám Állam, hanem a nyugati támogatottságot élvező felkelők ellen harcol - Moszkva tehetne a legtöbbet. "Nem oldaná meg az egész szíriai helyzetet, de Aleppóét igen" - mondta.

A nemzetközi közösség általános felelősségét más felszólaló is elmondta a szokatlanul csendes tüntetésen, ahol skandálás helyett inkább egyetlen feliratot emeltek a magasba: "Aleppóval vagyunk!"

A leghangosabb kiabálás a tüntetők mögül jött, többen kapták a fejüket az Andrássy út felé, talán ellentüntetést sejtve, de végül csak egy legénybúcsús sörmobil gurult el az úton.

Afgán menekültek iráni zsoldban

A tiltakozás Oroszország mellett legalább ennyire Iránnak is szólt, ahonnan az egyik felszólaló érkezett. A férfi Irán sajátos gyakorlatára hívta fel a figyelmet:

Iránban élő afgán menekülteket küldenek Szíriába harcolni, az állampolgárság ígéretével.

Elmondása szerint a polgárháború kezdetén még több féle álláspont jelenhetett meg az iráni sajtóban, mára egyetlen verzió létezik: ez egy nyugatiak által gerjesztett síitaellenes lázadás.

Egy orosz felszólaló arról beszélt, hogy bármi is a polgárháború elindulásának oka, az eredmény most az, hogy orosz fegyverekkel bombáznak civileket Aleppóban. "Ez nem teszi Oroszországot naggyá, annyit mondunk, elég" - zárta egészében visszafogott beszédét a fiatalember.

Ruszkik haza

A legkeményebben érthetően egy szíriai férfi beszélt, aki szerint a megszállt Szíria mára Oroszország és Irán bábja lett. "Oroszország félrevezeti a világot azzal, hogy azt állítja, terroristák ellen harcol. Ott nincs is harc, ahol az Iszlám Állam, van" - mondta Dzsamal Aletas, ezzel talán arra is utalva, hogy az aleppói harcok idején Aszad lényegében harc nélkül feladta a márciusban visszavett Palmürát, ahol ismét az Iszlám Állam diktál.

"A békés embereket forradalmárrá változtatta, hogy az Aszad család 40 éves uralma ellen utcára vonulókra Aszad kivégzésekkel válaszolt." Aletas szerint már majdnem sikerült Aszad megbuktatása, amikor Oroszország és Irán közbeléptek, ez az oka a káosz elhúzódásának.

"Célunk az orosz hadsereg kivonása, hogy véget érjen a mészárlás, és kárpótolják a szíriaiakat, az árvákat és a sebesülteket." - mondta magyarul Aletas, aki után egy Kelet-Aleppóból (a felkelők kezén lévő, ezért Aszad erőinek célpontjául szolgáló városrészből) érkezett e-mailt olvastak fel: "Élni szeretnék, mert az élet csupa öröm és muzsika és nagy dolgokból áll"

Putyint véletlenül megnyugtatták

Mire a tüntetők elvonultak, épp felállt a legnagyobb, helyben gyártott transzparens oroszul: "No megállj csak, Putyin." A reakciókból ítélve nem érdemes a jövőben ezzel ráijeszteni az orosz elnökre. Egyrészt, mert sokaknak már nem mond semmit a farkas és nyúl küzdelmébe oltott szovjet Tom és Jerry, másrészt, aki ismeri, az tudja, hogy a mese végén ezt a figyelmeztetést mindig a rosszfej farkas dörögte oda a jófej nyúlnak, akit a lúzer farkas persze sohasem kap el.