A Fidesz elnöksége a napokban tárgyal a következő köztársasági elnökről

2016.12.19. 19:47

Kedden és szerdán kétnapos ülést tart Dobogókőn a Fidesz elnöksége, ahol más témák mellett a következő államfő személyéről is tárgyalni fognak - mondta Kövér László az Inforádiónak

Áder János mandátuma 2017 májusában jár le, kilencven nappal előtte, február 15-én kezdődik a következő köztársasági elnök kiválasztásának időszaka.

Mire február második felében a Ház összegyűlik, ez a határidő már ketyeg, ezért aktuális, szinte forró kérdéssé vált.

- mondta Kövér, akinek szavaiból arra lehet következtetni, hogy mire hivatalosan a többi párt frakciója elé kerül a kérdés, a Fidesznek már meg kell hoznia a döntést.

A következő államfő kiválasztásának első szempontja, hogy a kormány, az Országgyűlés és a köztársasági elnök együttműködése az ország javát szolgálja - mondta a fideszes házelnök.

Kövér az interjúban nagyon megdicsérte Ádert, aki szerinte remekül végezte a feladatát. "Nemcsak azért, mert a köztársasági elnök úr korábban fideszes parlamenti képviselő, házelnök volt és régi harcostársunk, hanem mert mindenki számára követhetően, világos mérce szerint döntött arról, hogy mely törvényeket küld vissza újratárgyalásra vagy az Alkotmánybíróság elé, ebben az elfogultságnak még a látszata sem érintette meg" - mondta a parlament fideszes elnöke. 

Balog Zoltán vagy nem Balog Zoltán? 

A sajtóban hónapok óta folyik a találgatás, hogy ki lesz Áder János utódja. Többször, több helyen megjelent már, hogy Orbán Viktor állítólag Balog Zoltánt szemelte ki a pozícióra. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője nemrég légből kapottnak nevezte ezeket a híreket. 

Októberben az Index is megkérdezte Balogot arról, elképzelhető-e, hogy ő lesz az államfő. Kérdésünkre, hogy beszélt-e erről a miniszterelnökkel, Balog azt válaszolta: "sok mindenről szoktunk beszélgetni vele." Majd hozzátette: "mikor ennek eljön az ideje, az arra illetékesek beszélnek majd a nyilvánosság előtt arról, kit tartanak alkalmasnak köztársasági elnöknek."