Varga Mihály tanácsadója is olcsón jutott panorámás önkormányzati lakáshoz

2016.12.20. 10:18

A Fidesz–KDNP korábbi és jelenlegi önkormányzati képviselői mellett a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje is önkormányzati bérlakáshoz jutott Ferencvárosban – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap szerint Varga Zsoltné Szalai Piroskával tavaly kötött határozatlan idejű lakásbérleti szerződést az önkormányzat, a Thaly Kálmán utcában, egy felújított ingatlanban jutottak egy tetőtéri, panorámás lakáshoz, amiből kilátás nyílik a budai hegyekre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója, korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos a lakásról egy fényképet is közzétett idén nyáron a Facebook-oldalán.

A Magyar Nemzet a múlt héten írta meg, hogy a Ferencvárosban a Fidesz-KDNP képviselői jóval a piaci ár alatt osztogatják egymásnak az általában felújított ingatlanok bérleti jogát. Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője például egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban.

A lap úgy tudja, hogy Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

Bácskai János szerint azonban minden szabályosan történt. Bár a szóban forgó ingatlanokhoz hasonlókat körülbelül háromszoros áron lehet kibérelni a piacon, a polgármester azt közölte, hogy a „valós piaci árakhoz képest kirívóan kedvező áron” sem képviselők, sem más nem jutott lakáshoz. Mivel a közelmúltig polgármesteri hatáskör volt elbírálni az önkormányzati lakások kiutalását, a Magyar Nemzet megkérdezte, hány esetben látta úgy, hogy összeférhetetlenség vagy erkölcsi aggály alapján nem támogatja a szerződés megkötését. A válasza az volt, hogy egyetlen esetben sem.

Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője a lapnak azt mondta, hogy szerinte erkölcsi szempontból erősen megkérdőjelezhető, hogy fideszes képviselők jutottak ingatlanhoz, miközben a rászorulóknak nem jut lakás.

Korábban az Index írta meg, hogy az I. kerületben a fideszes polgármester kézi vezérléssel irányítja a lakáspályázati döntéseket, a kormányközeli fontos emberek – köztük maga Nagy Gábor Tamás polgármester is – a piaci ár töredékéért bérelhetnek értékes ingatlanokat a Várnegyedben.