Pintér: Nincs magyar szál a legutóbbi terrortámadásokban

2016.12.20. 18:04 Módosítva: 2016.12.20. 18:18

Nincs magyarországi érintettség azokban az incidensekben, amelyek hétfőn Belgiumban, Németországban, Svájcban és Törökországban történtek, írta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának. Terrorelhárítási és Információs Bűnügyi Elemző Központban, a Terrorelhárítási Központban és az Alkotmányvédelmi Hivatalban legalábbis nincsenek ezzel kapcsolatos információk. 

Hétfőn Ankarában lelőtték az orosz nagykövetet, Svájcban  három ember súlyosan megsérült, amikor egy férfi lövöldözni kezdett egy zürichi imaközpontban,Brüsszelben több utcát is le kellett zárni egy fegyveres férfi miatt, Berlinben pedig egy kamion gázolt bele egy adventi vásárba, ahol 12 ember halt meg és közel 50-en megsérültek.

A rendelkezésre álló töredékadatok alapján a feltételezett elkövetők magyarországi érintettsége nem kimutatható.

-írta Pintér Sándor. A belüyminiszter egyetértett a Terrorellenes Koordinációs Bizottság álláspontjával: nem indokolt a most hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfenyegetettségi fokozat módosítása. Pintér levelében ez is szerepel:

Még utalás szintjén sem keletkezett konkrét magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ.

A belügyminiszter – a fenyegetettség általános szintjére figyelemmel  "nem adott utasítást az irányítása alatt álló szerveknek

további rezsimeljárások bevezetésére.

Pintér Sándor ugyanakkor elvárja valamennyi rendvédelmi szervtől, hogy a lakosság biztonságát érintő ellenőrzött információ esetén haladéktalanul megtegyenek minden szükséges intézkedést.