1,3 milliárd forint adósságot engedett el a kormány a roma önkormányzatnak

2016.12.21. 12:02 Módosítva: 2016.12.21. 13:23

Speciális támogatásként 1,3 milliárd forintot kap a kormánytól az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) még ebben az évben, a roma szervezet mintegy kétmilliárdos adósságát így konszolidálja a kormány – írja a RomNet. Az erről szóló döntés már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozat szerint a kormányfő felhívja az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy az 1,3 milliárd forint összegű költségvetési forrást egy összegben, még ebben az évben, december 30-ig biztosítsák, illetve fizessék ki.

A RomNet már többször írt arról, és hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, amin Farkas Flórián arról beszélt, hogy a kormány el fogja engedni a bűncselekmény-gyanús és az adóhatóság által költségvetési csalás miatt vizsgált Híd a munka világába program 1,6 milliárd forintos adósságát. Az Emmi ennek ellenére rendkívül méltányos megállapodást kötött az önkormányzattal, így az 1,6 milliárd forintos adósságából havonta mindössze 5 millió forintot kell törleszteni, a fennmaradó több mint másfél milliárdot pedig jövő májusban kellene visszafizetnie egy összegben. De erre az ORÖ költségvetését és gazdálkodását tekintve semmi esélye nincs a szervezetnek.

Az ORÖ elnöke azt mondta a Hír TV-nek, hogy ő is csak most a Magyar Közlönyből tudta meg, hogy ezt a pénzt megkapja az önkormányzat, és hogy „valószínűleg az adósságtörlesztésére is költik majd a pénzt”.

A Magyar Nemzet a napokban írt arról, hogy az ORÖ teljes adóssága meghaladja a 2 milliárd forintot, és több százmillió forint lejárt határidejű követeléstartozásnak kellene eleget tenniük.

Az ORÖ ellen már rengeteg bűncselekménygyanús ügy miatt indult nyomozás. Jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az ügyészség és a rendőrség is több nyomozást folytat.