Volt kormányszóvivő és fideszes exképviselő szervezete is kapott a civil támogatásból

2016.12.22. 09:59

Több mint 10 milliárd forintot osztott szét a kormány különböző civil – pontosabban „civil” – szervezeteknek. Az idézőjel azért indokolt, mivel a karácsonyi ajándékkal szinte kizárólag Fidesz-közeli szervezeteknek kedveskedtek. A Magyar Nemzet csütörtöki számában összesített:

  • Félmilliárd forintot kapott a Nagy Anna volt kormányszóvivő által vezetett Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány.
  • 30 millió forintot kapott programszervezésre és anyaságot népszerűsítő tevékenységekre az Újbuda fideszes alpolgármestere, Király Nóra által alapított Fiatal Családosok Klubja.
  • 80 milliót kapott a Hende Csabához és Kubatov Gáborhoz köthető Szövetség a Nemzetért Alapítvány, de itt már arra sem vették a fáradságot, hogy a jogcímet meghatározzák. 
  • 10 millió forintot kapott a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, melyet Ékes Ilona fideszes exképviselő gründolt. A jogcím: 

a női érdekekkel foglalkozó civil szervezeteket segítő és közösségszervező programok szervezésére, illetve a női szempontok közgondolkodásbeli blablabla blablabla...

  • Ahogy az már korábban kiderült, Schmidt Mária sem maradt ki az ajándékosztásból: a Sorsok Házával már bizonyított ideológus egymilliárd forintot kapott a Kertész Imre Központ megalapítására.

Természetesen a klientúrának címzett támogatások mellett a pénz egy része olyan feladatokra ment, melyek akár fontosak is lehetnek. Így például a nyílt örökbefogadások elősegítésére, határon túli bölcsődékre és óvodákra, koraszülöttek diagnosztikájára és terápiájára. Emellett igen nagy, 1,6 milliárd forintos tételt képvisel a Roma Oktatási és Kulturális Központmegalapítása. 

Az Emmi illetékes államtitkára, Rétvári Bence szerint az érintettek a megítélt támogatást még a két ünnep között meg fogják kapni.