Méltatlan lett az adócsaló gyömrői polgármester, de még mindig tart a huzavona

2017.01.03. 09:23

Méltatlannak minősítette a polgármesteri tisztségre Gyenes Leventét, Gyömrő vezetőjét a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – így értesült a Magyar Nemzet. Bár a döntés nem jogerős, a lap tudomása szerint január közepére az is megszülethet, és akkor eldől, hogy tavasszal új választást kell-e tartani a Pest megyei kisvárosban.

Gyenes a hetedrendű vádlott volt a kecskeméti számlagyárügyként elhíresült perben. Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás miatt 2016 áprilisában 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de a közügyektől nem tiltották el. Így indulhatott az időközi önkormányzati választáson, és újra nagy fölénnyel választották meg.

Gyenesnek korábban is voltak botrányai, szexfotókat hoztak nyilvánosságra róla, azzal is megvádolták, hogy kábítószert fogyasztott. Ennek ellenére helyben sokan szeretik a polgármestert, 2014-ben demonstrációt is tartottak mellette.

Lehet, hogy gazember, de attól még jó polgármester!

Az önkormányzati törvény a méltatlansági esetek közé sorolja, ha a polgármestert szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték, emiatt a Pest megyei kormányhivatal szerint a városvezető méltatlanná vált posztja betöltésére, és távoznia kellene. Gyenes szerint azonban méltatlansága az előző mandátuma visszaadásával megszűnt, ezért nem halandó lemondani, a testület, melyben egyesületének többsége van, szintén megvédte. A polgármester sajtósa már jelezte a Magyar Nemzetnek, hogy ha a kormányhivatal valóban méltatlannak minősítette Gyenest, az ügyet továbbviszik másodfokra.